BM Güvenlik Konseyi Cuma günü yaptığı açıklamada, Afganistan'daki insani ihtiyaçların "endişe verici derecede yüksek" olduğunu ve uluslararası toplumun "kriz yönetimi modunda" olduğunu duydu.

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu'ndan ( UNAMA ) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden ( OCHA ) üst düzey yetkililer, 15 üyeli Konseydeki büyükelçilere, Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi ele geçirmesinden bu yana siviller üzerindeki etkiyi anlatan brifing verdi.

Genel Sekreterin Afganistan Özel Temsilcisi ve UNAMA başkanı Roza Otunbayeva, ülke genelindeki “büyük yoksulluğun” altını çizdi .

" Afganistan , iklim değişikliğinin bir sonucu olarak geçtiğimiz birkaç yılda gördüğümüz birçok doğal afete karşı nüfusu daha da savunmasız bırakan devasa bir yoksullukla kuşatılmış durumda" dedi.

Bu, fiili otoritenin iktidara gelmesinden bu yana insani yardım için 7 milyar doların üzerinde uluslararası desteğe ve sivil destek için 4 milyar doların üzerinde desteğe rağmen gerçekleşti.

Beyin göçü

Dahası, Taliban tarafından "gerekli koşullar" onaylanana kadar işe dönemeyecekleri söylenen Afgan kadın memurlar, şimdi de büyük maaş kesintileriyle karşı karşıya.

Bu durum, kira ödeyememe veya aile desteği sağlayamama konusundaki endişeleri artırıyor.

Bayan Otunbayeva, "Bu kısıtlamalar, ülkeyi Taliban'ın kendi kendine yetme politikasını uygulamak için ihtiyaç duyduğu hayati önem taşıyan insan sermayesinden mahrum bırakıyor" dedi.

"Afganistan'ın geleceğini baltalayan bir beyin göçüne katkıda bulunuyorlar."

Kadınlar ve kızlar üzerindeki etkisi

OCHA Finansman ve Ortaklıklar Direktörü Lisa Doughten, kadınların ve kız çocuklarının durumuna ilişkin endişelerini yineledi .

"Afganistan yakında Taliban'ın fiili otoritesi altında dördüncü yılına girecek" dedi ve şunu ekledi: " Hiç kimse bu etkiyi kadınlar ve kızlardan daha derin hissetmedi ."

Dahası, fiili otorite, altıncı sınıfı geçmiş kızların eğitim almasını kısıtladı; bu politika, 1000 günden fazla bir süredir belirlenmiş bir politikadır.

Bayan Doughten, yasağın çocuk evlilikleri ve erken çocuk doğurma oranlarındaki artışı körüklediğini söyledi.

Ayrıca genç kadınlarda ve kızlarda depresyon düzeylerinin artmasına ve intihar girişimlerinin rapor edilmesine yol açtı.

İklim değişikliği sıkıntıları

Bayan Doughten ayrıca aşırı hava koşulları ve daha sık ve yoğun kuraklıklar da dahil olmak üzere iklim değişikliği etkilerinin krizi daha da karmaşık hale getirdiğinin altını çizdi.

Ülkenin çeşitli bölgelerinde meydana gelen sel ve toprak kaymalarından yaklaşık 120.000 kişi etkilendi . Yüzlerce kişi öldürüldü, köyler yıkıldı ve onbinlerce dönüm tarım arazisi harap oldu.

Bayan Doughten, "Afganistan, giderek daha da ısrar eden bu tehditlerle başa çıkma konusunda tamamen hazırlıksız durumda ve erken uyarı ve erken müdahale sistemlerine önemli yatırımlar gerektirecek" dedi.

Afganların yoksulluğun üstesinden gelmesine ve iklim etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olacak uzun vadeli çözümler çağrısında bulundu.

Afganistan'da hiçbir şey kolay değil , ancak sürekli yardımla insanların barış, istikrar ve umut dolu bir yaşamın gerçekleşmesine destek olabiliriz."

İlerlemek için bir umut

BM, Afganistan'daki durumla ilgili görüşmeleri sürdürmek üzere 30 Haziran'da Katar'ın başkenti Doha'da bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Özel Temsilci Otunbayeva, toplantıdaki kilit paydaşların Afgan halkının karşı karşıya olduğu "belirsizlikleri hafifletmek" için neler yapılabileceği konusunda anlaşmaya varmalarını umduğunu ifade etti.

Bunun ancak paydaşlar arasında büyük bir esneklik olması ve "her tarafta kriz yönetiminin ötesine geçerek Afganistan'daki, Afganlar arasındaki ve Afganistan ile uluslararası toplum arasındaki daha büyük sorunların çözümüne yönelik daha net bir siyasi istekliliğin olması" durumunda gerçekleşebileceği sonucuna vardı.

Editör: Haber Merkezi