1966 yılında Genel Kurul tarafından kurulan Ödül, ilk kez 1968 yılında  10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde verildi ve her beş yılda bir insan hakları alanındaki başarılara veriliyor.

Önceki alıcılar arasında Jimmy Carter, Nelson Mandela, Dr. Denis Mukwege, Eleanor Roosevelt, Malala Yusafzai ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) yer aldı.

Bu yılın kazananları Belarus merkezli İnsan Hakları Merkezi “Viasna”, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Julienne Lusenge, Ürdün'den Amman İnsan Hakları Çalışmaları Merkezi, Uruguay'dan Julio Pereyra ve sivil toplum kuruluşları, Yerli Halklar, toplumsal hareketler ve yerel topluluklardan oluşan Küresel Koalisyon oldu.

Ödül töreni

Ödülün sahipleri, Üye Devletler, BM sistemi ve sivil toplumdan alınan 400'den fazla aday arasından bir Özel Komite tarafından seçildi. 

Komiteye Genel Kurul Başkanı başkanlık eder ve üyeleri arasında Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı, İnsan Hakları Konseyi Başkanı , Kadının Statüsü Komisyonu Başkanı ve İnsan Hakları Konseyi Danışma Kurulu Başkanı bulunur . 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ( OHCHR ) özel komiteye destek sağladı. 

Bay Kőrösi, “Kazananların adanmışlığı, kritik bir zamanda insan haklarının evrensel doğasına işaret ediyor” dedi.

2023 Ödülü'nün ödül töreni, İnsan Hakları Günü'nü anma etkinlikleri kapsamında Aralık 2023'te New York'taki BM Genel Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 

İnsan haklarını savunmak 

Özel Komite üyeleri, çalışmalarıyla  insan haklarının geliştirilmesine, korunmasına ve ilerlemesine katkıda bulunan tüm sivil toplum aktörlerine olan hayranlıklarını ilettiler. 

Ayrıca, insan hakları savunucuları ve aktivistlerin oynadıkları önemli rolü kabul ederek, cesaretleri ve bağlılıkları için onları överken, onları “susturmaya ve sindirmeye” yönelik her türlü girişimi şiddetle kınadılar.

Bu yıl 75. doğum günü olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin tüm hükümlerinin uygulanması ve insan haklarının savunulması çalışmalarından dolayı tutuklananlarla dayanışma ifade ettiler.

Editör: Haber Merkezi