FATİH TOPRAK; KHK’LILAR, KENDİLERİNE YÖNELİK YAŞATILAN HAK İHLALLERİ, HUKUKSUZLUKLAR VE SOSYAL SOYKIRIMIN 8. YILINI GERİDE BIRAKTI

İnönü Parkında yapılan basın açıklamasını kurumlar adına okuyan Fatih Toprak; "Bugün burada bu basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu, İnsan Hakları Derneği ve KHK’lı Platformları Birliği adına ortak olarak gerçekleştiriyoruz" dedi.

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Fatih Toprak'ın yanısıra İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş ve KHK'lı Platformları Birliği sözcülerinden Münir Korkmaz'da söz alarak konuşma yaptılar.

KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatih Toprak sözlerine şu şekilde devam etti;

Değerli Basın Emekçileri,

KHK’lı, net çözüm istiyor OHAL KHK'ları tüm sonuçlarıyla iptal edilsin! Hak gasplarında imzası olanlar ve yargı zırhına bürünüp zulme devam edenler yargılansın! Maddi manevi tüm haklar iade edilsin, uğranılan zararlar tazmin edilsin!

Toplumun bütün katmanlarındaki masum muhalif vatandaşlara karşı sürdürülen yok etme, talan ve yıldırma etkinliklerini içeren KHK 'lar 8 yıldır devam eden Hukuksuz uygulamalardır.

KHK’lılar, kendilerine yönelik yaşatılan hak ihlalleri, hukuksuzluklar ve sosyal soykırımın 8. yılını geride bıraktı.

Her geçen gün, yeni bir hak gaspı ve yargısız infazla karşı karşıya kalmış bunun çeşitli örneklerini zaman zaman şiddetli şekilde yaşamış olan KHK’lılar, KHK Gerçeğini her fırsatta sizlere duyurmaya çalışmaktadır.

TÜRK-İŞ, Zonguldak'ta Ekonomik Adalet İçin On Binlerle Bir Araya Geldi TÜRK-İŞ, Zonguldak'ta Ekonomik Adalet İçin On Binlerle Bir Araya Geldi

8.YILINA GİREN OHAL/KHK ZULMÜNDE;

2 Milyon 217 Bin 572 soruşturma dosyası açıldı.

600 Binden fazla kişi gözaltına alındı.

500 Binden fazla kişi tutuklandı.

3000 den fazla çocuk cezaevlerinde anneleriyle birlikte büyümek zorunda kaldı.

300 Binden fazla kişi Kamu ve Özel sektörde işinden oldu.

Tespit edilebilen 952 kişi yaşatılan hak ihlalleri nedeniyle hayatlarını kaybetti.

2024 tarihi itibariyle; 122 Bin 632 kişinin dosyası İstinaf ve Yargıtay’da karar bekliyor.

33 Bin 983 kişinin kararı kesinleşti, cezaevinde tutuklu ya da evlerinde tutuklanmayı bekliyor.

67 Bin 893 kişinin ilk derece mahkemelerinde yargılanması devam ediyor.

MAHKEME KARARIYLA GÖREVE İADE EDİLENLER, BİR BAŞKA MAHKEME KARARIYLA BİR DAHA İHRAÇ EDİLİYORLAR. BU KISIR DÖNGÜYE BİRİ BİR DUR DESİN.

Değerli basın,

İktidarın emek, demokrasi karşıtı politikalarını eleştiren, karşı çıkan Konfederasyonumuz, bağlı sendikalarımız ve üyelerimiz Tek Adam rejiminin anti demokratik uygulama ve politikalarından nasibini almaktadır.

Çalışma hakkı; her insanın insan onuruna yakışır bir hayat idame ettirebileceği iş ve gelire sahip olma hakkını ifade eder ve anayasamızın 70. Maddesinde kamu hizmetine girme hakkı olarak tanımlanmış, güvence altına alınmıştır. Uluslararası mevzuat açısından da İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23. ve 24. Maddelerinde, Avrupa Gözden Geçirilmiş Sosyal Şartında, ILO temel sözleşmelerinde ve ülkemizin de taraf olduğu daha birçok uluslararası hukuk metinlerinde açık, net ifadelerle düzenlenmiştir.

Ancak AKP hükümeti OHAL’i fırsata çevirerek on binlerce kamu emekçisinin çalışma hakkını herhangi bir yargısal süreç iletmeden, savunma almadan ve somut belge bilgiye dayanmadan ve evrensel güvenceleri ihlal ederek ellerinden aldı ve ihraç etti.

Çalışma hakkının iktidarın insafına bağlı olduğu, itiraz mercilerinin iktidarın tasarrufunda ve taraflı belirlendiği bir yerde örgütlenme hakkı, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplu gösteri, yürüyüş ve eylem hakkı gibi diğer temel haklar da hukukun değil, iktidarın istediği ölçüde kullanılmaktadır.

Bilindiği üzere; Resmi Gazete’de isimlerinin yayınlanmasıyla on binlerce kamu emekçisi OHAL KHK’ları ile ihraç edildi. İktidarın ihraçlara ilişkin tüm itiraz yollarını kapatması sonucu içeride ve dışarıda itirazların yükselince ve AİHM’e on binlerce başvuru yapılınca bir oyalama mekanizmasına ihtiyaç duyuldu.

Whatsapp Görsel 2024 06 13 Saat 18.41.08 5Af48A5C

OHAL KOMİSYONUNA GÖREV SÜRESİ BOYUNCA 127 BİN 292 BAŞVURU YAPILDI. BAŞVURULARDAN 17 BİN 960'INDA KABUL KARARI VEREN KOMİSYON, 109 BİN 332 DOSYADA DA RET KARARI ALDI.

OHAL kapsamında yayımlanan KHK'lerle 131 bin 922 tedbir işlemi uygulandı. Bu kapsamda 125 bin 678 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 3 bin 213 kişinin rütbeleri alındı, 2 bin 761 kurum ve kuruluşun kapatılmasına karar verildi ve yurt dışında eğitim gören 270 kişinin de öğrencilikle ilişiği kesildi.

Uygulanan tedbir işlemleri hakkındaki başvuruları değerlendirip karara bağlamak üzere kurulan OHAL Komisyonu, 22 Mayıs 2017'de göreve başladı. Anayasa Mahkemesinin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 12 Haziran 2017'de OHAL Komisyonunu etkili iç hukuk yolu kabul etti. Komisyon, 17 Temmuz 2017'den itibaren başvuruları, elektronik ortam üzerinden almaya başladı. Başvuru dosyaları hakkındaki karar verme süreci 22 Aralık 2017'de başlayan Komisyon, 12 Ocak 2023 itibarıyla görev süresi içerisinde tüm başvuruları karara bağladı. Ve OHAL Komisyonunun görev süresi 22 Ocak 2023 tarihinde sona erdi.

Kısa süre önce OHAL Komisyonu’nun 2021 yılı faaliyet raporu yayınlandı. Rapora göre toplam 125.678 kamu görevlisi ihraç edilmiş olup bunlardan 123.078 kişi işlemin iptali için komisyona başvuru yapmıştır. Komisyon 5 yıldan sonra 117.828 dosyayı karara bağlamış olup 5.250 dosyanın incelemesi devam etmektedir.

Komisyon 101.987 başvuruyu ret etmiş, 15.841 dosya hakkında ise göreve iade kararı vermiştir. Yani dosyalardan %87’si için RET, %13’ü için ise KABUL kararı vermiştir.

KOMİSYONUN İŞE İADE KARARI VERDİĞİ YA DA YARGI KARARI İLE GÖREVLERİNE DÖNME HAKKINI KAZANAN KHK’LİLER, ‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI’ GEREKÇE GÖSTERİLEREK GÖREVLERİNE BAŞLATILMIYOR. 

OHAL Komisyonu’nun iade kararı verdiği çok sayıda KHK’lı yakın döneme kadar arşiv araştırması yapılmadan görevlerine döndü. Fakat farklı kentlerdeki kurumlar, işlerine iade kararı verilenleri arşiv araştırması sonuçlanmadan işe başlatmıyor.

OHAL Komisyonu Kanunu’na göre göreve iade edilme kararı verilenlerle ilgili atama işlemlerinin otuz gün içinde kurumlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Fakat bu süre güvenlik soruşturması sürecinde uzuyor ve bu maddeye uyulmuyor.

Whatsapp Görsel 2024 06 13 Saat 18.41.04 761Bb7Ba

ADANA’DA KESK ÜYESİ 22 ARKADAŞIMIZ GÖREVLERİNE DAHA DÖNEMEDİ

Adana’da KESK’e bağlı sendikalara üye 22 kamu emekçisi arkadaşımız hakkında herhangi bir dava olmamasına rağmen işlerine keyfi olarak iade edilmediler. Bu 22 arkadaşlarımızdan biri ile ilgili süreç Anayasa Mahkemesine kadar ilerlemişken diğer 21 arkadaşımızın durumları ise Ankara’da idare, istinaf mahkemelerinde ve Danıştay’da bekletilmektedir.

Değerli basın,

KESK olarak hiçbir üyemizi bu eziyetin karşısında yalnız bırakmayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Bizlere yaşatılan bu hukuk garabetini, ısrarla anlatmaya devam edeceğiz. Haksız ve hukuksuz ihraç edilen tüm üyelerimiz görevlerine iade edilene kadar tüm gücümüzle mücadele edeceğiz. 13.06.2024

Saygılarımızla

KESK Adana Şubeler Platformu adına

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı

Fatih Toprak

Editör: Haber Merkezi