TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, kamu kurumlarının, mükelleflerin, belediye ve iştiraklerinin borçları hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a önemli sorular yöneltti. Bakırlıoğlu, CHP’li belediyelerin pandemi ve deprem dönemlerinde yurttaşların yanında yer aldığını vurgulayarak, “İktidar, kendi yarattığı ekonomik krize pandemiyi ve depremleri bahane ediyor. Bu zorlu dönemlerde kamu hizmetlerini üstlenen ve iktidarın açığını kapatan belediyelerimizi SGK borçları ile vurmak vicdansızlıktır” dedi.

Pandemi ve Deprem Döneminde Yerel Yönetimlerin Rolü

Bakırlıoğlu, pandemi sürecinde iktidarın 10 maske dağıtamazken, yerel yönetimlerin yurttaşların yanında olduğunu belirtti. “CHP’li belediyeler, iktidarın acziyetini hemşehrilerine yansıtmamak için ellerinden geleni fazlasıyla yaptılar. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası da yerel yönetimler ilk müdahaleyi yaptı. Alt yapı çalışmaları ve konteyner kentlerin kurulmasında yerel yönetimlerin katkısı inkar edilemez” ifadelerini kullandı.

Bakan Işıkhan’a Açıklama Çağrısı

Aydın’da Çiftçiler Zorluklarla Mücadele Ediyor: İYİ Partili Karakaş Sorunları Gündeme Taşıdı Aydın’da Çiftçiler Zorluklarla Mücadele Ediyor: İYİ Partili Karakaş Sorunları Gündeme Taşıdı

Bakırlıoğlu, CHP’li belediyelerin iktidarın ekonomik krizinden dolayı en büyük mağdurlar olduğunu ifade ederek, SGK'nın yaklaşık 700 milyar lira alacağı bulunduğunu ve bunun sadece bir kısmının belediyelere ait olduğunu açıkladı. Işıkhan’a, SGK’ya borcu olan diğer kamu kurumları hakkında soru önergesi verdiğini belirterek, “Bakan Işıkhan’ı, borcu olan tüm kurumları kamuoyuyla paylaşmaya davet ediyorum” dedi.

Soru Önergesindeki Sorular

Bakırlıoğlu, Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları yöneltti:

  1. 2019-2022 yıllarında SGK'nın belediyelerden alacaklarıyla ilgili Sayıştay’ın uyarılarına rağmen neden Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları beklenmiştir?
  2. SGK’ya prim borcu bulunan kamu kurumları hangileridir ve borç tutarları nelerdir?
  3. SGK’ya bir milyon ve üzeri borcu bulunan mükellef sayısı ve kimlerdir?
  4. SGK’nın icraya intikal eden kurum alacaklarının tahsil edememesinin nedenleri?
  5. Sayıştay’ın 2022 raporunda icra memuru sayısının yetersizliği gösterilmektedir. Bu sayının artırılması için bir çalışma var mıdır?
  6. Borca karşı haczedilen menkul ve gayrimenkullerin satış oranının düşük olmasının sebepleri nelerdir?
  7. Borca yönelik idari para cezalarının tebliğ edilmemesi veya geç tebliğ edilmesinin nedenleri?
  8. SGK'nın güncel alacak tutarı ne kadardır?

Bakırlıoğlu, bu çarpıcı açıklamaları ile CHP’li belediyelerin hizmetlerinin arka planda kalmaması gerektiğini ve iktidarın bu konudaki tutumunu eleştirdi.

Editör: Haber Merkezi