İnsan Hakları İzleme Örgütü 16.08.2023 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin hükümetinin Çin internetinde yaygın olan Siyah karşıtı ırkçılığı kabul etmesi ve kınaması ve hoşgörüyü teşvik etmek ve önyargıyla mücadele etmek için önlemler alması gerektiğini söyledi. Çin hükümetini eleştiren içeriği hızlı bir şekilde silen Çin sosyal medya platformları, nefret söylemiyle ilgili topluluk standartlarını ihlal eden veya ırk ayrımcılığını veya şiddeti teşvik edebilecek ırkçı içeriği kaldırmalıdır.
Çin internetinde Çin içindeki ve dışındaki Siyahlara yönelik ırkçı içerik son yıllarda yaygınlaştı ve genellikle netizenler tarafından trafik çekmek ve kar elde etmek amacıyla oluşturuldu . İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2021'in sonlarından bu yana yüzlerce video ve gönderiye ilişkin analizi, Bilibili, Douyin, Kuaishu, Weibo ve Xiaohongshu dahil olmak üzere Çin'in önde gelen sosyal medya platformlarının, Birleşmiş Milletler kapsamında insan haklarına saygı gösterme sorumluluklarına rağmen rutin olarak ırkçı içeriği ele almadığını ortaya çıkardı. İş Dünyası ve İnsan Haklarına İlişkin Uluslar Kılavuz İlkeleri.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün kıdemli Çin araştırmacısı Yaqiu Wang , "Çin hükümeti, Çin-Afrika sömürge karşıtı dayanışma ve birliğini övmeyi seviyor, ancak aynı zamanda Çin internetinde Siyahilere yönelik yaygın nefret söylemini görmezden geliyor" dedi. "Pekin, Afrika'da yatırım yapmanın ve Çin-Afrika dostluğunu benimsemenin, ele alınmayan ırkçılığın neden olduğu zararı geri almayacağını anlamalı."
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün incelediği videoların ve gönderilerin çoğu, Siyahları saldırgan ırkçı klişelerle tasvir ediyordu. Zorlayıcı bir neden olmadıkça, İnsan Hakları İzleme Örgütü, kullanımlarını teşvik etmemek veya neden oldukları zararı kalıcı hale getirmemek için ırkçı hakaretleri veya diğer saldırgan dili ve görüntüleri tekrar etmez veya bunlara bağlantı vermez.
Afrika merkezli Çinli sosyal medya etkileyicileri tarafından oluşturulan ve yaygın olarak paylaşılan bir video türü, Afrikalıları yoksul ve bağımlı olarak tasvir ederken, Çinliler - genellikle içerik oluşturucuların kendileri - onlara iş, barınma, yiyecek sağlayan zengin kurtarıcılar olarak gösteriliyor. para.
İncelenen diğer bir yaygın ırkçı içerik türü, ırklar arası ilişkileri kötülemektedir . Çinlilerle evli olan siyahiler, Çin ırkını “kirletmek” ve tehdit etmekle suçlanıyor. Siyah erkekler ve Çinli kadınlar arasındaki algılanan ilişkiler özellikle kötüleniyor.
Çin sosyal medyasında Siyah erkek partnerleriyle fotoğraf paylaşan bazı Çinli kadınlar, ölüm tehditleri, tecavüz tehditleri ve doxing dahil olmak üzere çevrimiçi tacizin hedefi haline geldi - bireyin rızası olmadan kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler yayınlıyorlar.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca Siyahilerin kimliğine bürünen, yanlış ve düşmanca bilgiler yayan birçok hesap buldu. Çinli kadınlara imrenen siyah erkekler ortak bir temadır. "6lack" olarak bilinen Siyahi Amerikalı şarkıcı Ricardo Valdez Valentine Jr.'ın fotoğrafları , sosyal medya platformu Xiaohongshu'da kimliğine bürünen bir hesap tarafından kullanıldı. ABD merkezli Siyah bir erkek modelin Instagram fotoğrafları , Xiaohongshu'da başka bir taklit hesap tarafından kullanıldı.
Bazı netizenler Çinli yetkilileri Siyahların Çin'de kalıcı olarak ikamet etmesini veya Çinlilerle evlenmesini yasaklamaya çağırdı. Bazıları, Siyahlara saldıran çevrimiçi gönderilerinde Amerika Birleşik Devletleri'nde sıklıkla kullanılan ırkçı sembolleri ve dili de benimsedi . Bazıları Siyahları öldürme çağrısında bulundu.
Netizenler, ırkçılığı kınayan veya ırkçılık kurbanlarını destekleyen diğer Çinlileri de hedef aldı. Nisan 2021'de ırkçı netizenler, Çin'in Guangzhou şehrinde yaşayan Afrikalılara yardım programı nedeniyle bir sürdürülebilir kalkınma sivil toplum kuruluşu olan China House'u trolledi. Yorumlar arasında “Gönüllüler, çok çalıştınız, umarım hepiniz ölürsünüz”; "Han haini"; ve "Siyahların Çin toplumuna entegre olmasına yardım eden çete, sizi kim finanse ediyor? Bunun arkasında kim var?”
Çin sosyal medya platformları Bilibili , Douyin , Kuaishou ve tümü, ırksal veya etnik nefreti ve ayrımcılığı teşvik eden içeriği yasaklayan topluluk standartları ve yönergeleri yayınladı. Xiaohongshu , kimliğe bürünmeyi yasaklıyor, kullanıcıları "başkalarının haklarına saygı duymaya" çağırıyor ve kullanıcıları, insanların görünüşlerine göre yorum yapmaktan veya paylaşmaktan caydırıyor.
Bilibili, Kuaishou, Weibo ve Xiaohongshu, Haziran 2023'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün politikaları ve platformlarında Siyah karşıtı ırkçılığa verilen yanıtla ilgili mektuplarına yanıt vermedi. Douyin'in sahibi ByteDance, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün işaretlediği bir videoyu kaldırdı, ancak çocuğun sorunlu tasvirlerinin "herhangi bir grup veya ırkla ilişkili olması gerekmediğini" belirterek, Siyahi bir çocukla ilgili diğer birkaç videoya karşı herhangi bir işlem yapmadı.
Douyin, içerik denetleme yönergelerini uygulamak için "insan ve teknolojinin bir kombinasyonuna" dayandığını ve platformun "Siyahları hedef alan ihlal edici içerik içeren günde ortalama 300'den fazla video ve yorum hakkında işlem yaptığını" söyledi. Şirket, platformun şu kişilerle çalışıp çalışmadığına ilişkin soruları yanıtlamadı:sivil toplumnefret söylemi politikaları geliştirmedeki gruplar veya içerik denetleme sonuçlarıyla ilgili ayrıntılar.
Çin hükümeti , halk arasında Büyük Güvenlik Duvarı olarak bilinen, dünyanın en gelişmiş internet sansür rejimlerinden birini sürdürüyor. Küresel internetten büyük ölçüde bağlantısı kesilen Çin internetinde çok sayıda kelime yasaklanmıştır. Çin'in önde gelen sosyal medya platformlarında, siyasi açıdan hassas olduğu düşünülen içeriği kaldırmak veya kısıtlamak için binlerce içerik moderatörü bulunuyor. Çin internetindeki ırkçı içeriğin miktarı ve aşırılığı, platformların ya ırkçı içeriği yasaklayan kendi standartlarını karşılamadığını ya da insan hakları sorumluluklarına aykırı olarak ırkçı içeriği ele alırken politikalarının yetersiz olduğunu gösteriyor.
Çinli yetkililer , özellikle ülkeleri Çin'in kilit ekonomik ve diplomatik ortakları olan Afrika'da bir tepkiyi tetiklediğinde, zaman zaman çevrimiçi ırkçılığı kınadılar . 2022'de BBC, Çin sosyal medyasında "iyi dileklerde bulunan" sektörü ifşa eden bir belgesel yayınladı. Videolar, ırkçılık ve çocukların ekonomik sömürüsü nedeniyle geniş çapta kınandı. Uluslararası protestolara yanıt olarak, Çinli yetkililer "her türlü ırkçılığı kınadıklarını" ve "yasadışı çevrimiçi eylemleri" bastırma sözü verdiklerini söyledi .
Witwatersrand Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre , platformların BBC ifşasına verdiği yanıtlar katı, keyfi ve anlaşılmazdı . "Afrika" terimini içeren videoların, hatta eğitici videoların aranmasını engellediler.
Yakın zamanda Çin'de yaşamış olan siyahiler, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne ırkçı içeriği sosyal medya şirketlerine bildirdiklerini ancak yalnızca içeriğin yönergeleri ihlal etmediğine dair otomatik yanıtlar aldıklarını söylediler. Şanghay'da yaşayan Batı Afrikalı bir adam, "Büyük Güvenlik Duvarı'nın yasaklamak için ne kadar hızlı çalıştığını düşünürsek, bunun gibi [ırkçı] şeylerin sansürlenmemesi veya yasaklanmaması benim için şok edici," dedi.
Çin'de eğitim görmüş ve yaşamış olan ve "iyi dilekler" içeren sektör belgeselinin baş yapımcısı olan Runako Celina, Afrika araştırmalarında uzmanlaşmış bazı Çinli akademisyenler tanıdığını ve büyük sosyal medya şirketleriyle bağlantı kurmaya çalıştığını ancak yanıtlarını bulduğunu söyledi. yetersiz: “Bazen sohbetle sonuçlanırdı. [Platformlar] bazı şeyleri biraz susturabilir, bazı videoları burada burada sansürleyebilir. Hiçbir şey uzun sürmezdi.”
Çin'deki hayatı hakkında videolar çektiği TikTok'ta hatırı sayılır bir takipçisi olan ABD'li bir siyahi, Mayıs ayında İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne aynı içeriği ırkçılığın yaygın olması nedeniyle Douyin'de yayınlamayacağını söyledi. Adam, "Bu yorumlara bakıp, sokakta yanımdan geçen herhangi birinin bunları internette söylediğini ve bu tür düşüncelere sahip olduğunu düşünmek çok zor" dedi. "Var olduğun için senden bu kadar nefret eden birine bu kadar yakın olmak sinir bozucu."
Celina, çevrimiçi nefretin çevrimdışı şiddete dönüşme olasılığından endişe duyduğunu söyledi: "Douyin'i tıpkı nüfusun geri kalanı gibi kullanan ve ailelerini 'Kızımın doğum günü kutlu olsun' veya Her neyse. Sonra birisi altına [ırkçı] emojiler ve 'Çin'den defol' ve bunun gibi şeyler yorum yapmaya karar veriyor. Bu çok korkutucu. Dürüst olmam gerekirse, en büyük korkularımdan biri, herhangi bir türden çevrimiçi aşırıcılığın yalnızca bu kadar uzun süre [yalnızca] çevrimiçi kalması.”
2019'da, Çin'in doğusundaki Shandong Üniversitesi'ndeki yerli ve yabancı öğrenciler arasındaki bir "çalışma arkadaşı" programına karşı çevrimiçi olarak cinsiyetçi ve ırkçı saldırılarda bir artış meydana geldi. Netizenler, üniversiteyi haksız yere "güzel" Çinli kız öğrencileri yabancı erkek öğrencilere, özellikle de Siyah öğrencilere atamakla suçladı. Programlara katılan Çinli kız öğrenciler de hedef haline geldi. Bazı netizenlerin öğrencileri taciz etmek ve sindirmek için kampüse geldiği bildirildi.
Yanıt olarak üniversite, programın Çinli kız öğrencileri yabancı erkek öğrencilerle eşleştirmediğini, ancak çevrimiçi ve çevrimdışı tacizi kınamada başarısız olduğunu ve bazı kız öğrencilerin hayal kırıklığını ifade etmesine yol açtığını söyledi .
Çin hükümeti görünüşte ırkçılığı kınarken, kendi devlet medyası bunu sürdürüyor. Amiral gemisi devlet televizyonu China Central Television'ın (CCTV) 2018 Ay Yeni Yılı galasında, Çin hükümetinin Afrika'ya yaptığı yatırımı sergilemeyi amaçlayan bir skeçte, "Çin Afrika için çok şey yaptı" ve "Çin Afrika için çok şey yaptı" gibi sözler söyleyen Çinli bir aktris yer aldı . Çinlileri seviyorum! Çini seviyorum!" CCTV, bu prodüksiyonda ırkçılık yapmakla eleştirildi, ancak hükümet 2021 galasında yine siyah yüze yer verdi. Geleneksel Afrika kültürünü kutlaması gereken "Afrika Şarkısı ve Dansı" adlı bir performansta Çinli dansçılar, makyajdan dolayı koyulaşmış tenleriyle göründüler.
Heilongjiang eyalet hükümeti tarafından üretilen 2022 müzikali "Ironman in Africa", Çinli işçilerin Sudan'daki petrol aramalarını övdü . Müzikal, görünüşe göre Sudanlı sakinlerin bir karikatürü gibi görünen koyu renk peruklar ve çim etekler giymiş Çinli aktörleri gösteriyordu.
Çin'in taraf olduğu Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme ( ICERD ), ülkeleri "ırk ayrımcılığını kınamak" ve "her türlü ırk ayrımcılığını ortadan kaldırmak ve tüm ırklar arasında anlayışı teşvik etmek" amacıyla tedbirler almakla yükümlü kılıyor . "herhangi bir kişi veya kuruluş tarafından yapılan ırk ayrımcılığını desteklememeyi, savunmamayı veya desteklememeyi" taahhüt ederken.
Hükümetin ICERD'ye uyumunu izleyen BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, ırkçı nefret söylemiyle mücadeleye ilişkin genel bir tavsiyede şu ifadeleri kullandı : "Üst düzey kamu görevlileri tarafından nefret söyleminin [f]resmi olarak reddedilmesi ve nefret dolu ifade edilen fikirler, hoşgörü ve saygı kültürünün teşvik edilmesinde önemli bir rol oynar.” Komite, hükümetlerin "ırkçı nefret söyleminin yol açtığı zararlara dikkat çeken bilgilendirme kampanyaları ve eğitim politikaları" yürütmesini ve "düşünce ve ifade özgürlüğünü ve nefret söylemine karşı koruma sağlayan normlar.”
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çin hükümetinin çevrimiçi ortamda nefret söylemine olumlu ya da cezai olmayan önlemlerle karşı koyması ve tepkisini belirli bir bağlama uyarlaması gerektiğini söyledi. Bu, halk eğitimini, hoşgörünün teşvik edilmesini, kışkırtıcı yanlış bilgilere alenen karşı konulmasını ve tehdit altında olanları korumak için güvenliğin güçlendirilmesini içerebilir.
Wang, "Çin'in önde gelen sosyal medya platformları, yaygın ırkçı içeriği ele almak için kendi yönergelerini yerine getirmekte başarısız oluyor" dedi. "Çinli yetkililer bu zehirli ortamı kolaylaştırmayı bırakmalı."