Haber-Sen'den TRT Emeklileri ve Emekçileri İçin +600 Ek Gösterge Talebi Haber-Sen'den TRT Emeklileri ve Emekçileri İçin +600 Ek Gösterge Talebi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Türkiye'deki emekli aylıklarında ortaya çıkan adaletsizliklere dikkat çekti. Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılında yapılan reformun, emeklilik dönemlerinde hak kayıplarına yol açtığı belirtildi.

İMO tarafından yapılan açıklamada,

Hayatı boyunca mesleğini en iyi şekilde icra ederek proje masalarından şantiye sahalarına kadar yapı üretiminde canla başla çalışan inşaat mühendisi meslektaşlarımız, ne yazık ki emeklilik dönemlerinde ciddi geçim sorunuyla karşı karşıya kalmakta, birçok meslektaşımız emekli olmasına rağmen çalışmaya devam etmektedir.  Ülkemizde neredeyse tüm emeklilerin yaşadığı yoksulluğu, emekli meslektaşlarımız da acı bir şekilde deneyimlemektedir.

Sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılında yapılan ve adına reform denilen, gerçekte ise tüm çalışanların kazanılmış haklarını ellerinden alan değişikliğin yarattığı bir başka hak kaybı da emekli aylıklarının hesaplanmasında ortaya çıkmıştır. Buna göre emeklilik için başvurularını 2024 yılında yapacak olanlarla 2025 yılında emeklilik başvurusu yapacakların aylıkları arasında yüzde 30 civarında bir hak kaybı ortaya çıkmaktadır.

Emekli aylıklarına bu yılın Ocak ayında yüzde 49,25, Temmuz ayında ise yüzde 24,73 oranında zam yapılmış, yıllık artış yüzde 86,16 olmuştur. Dolayısıyla emeklilik dilekçesini 31 Aralık 2024 tarihine kadar verenler söz konusu artıştan yararlanacaktır. Ancak dilekçesini 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verecek olanlar ise Ocak ve Temmuz aylarındaki zamlardan yararlanamayacaktır.

Sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılında yapılan değişikliğe göre, emekli aylığının hesaplanmasında 2008 sonrası için prime esas kazançlar TÜFE’deki artış ile milli gelirdeki artış hızının yüzde 30’unun toplamından oluşan güncelleme katsayısı ile hesaplanmaktadır. TCMB’nin 2025 yılı için enflasyon tahmini yüzde 14 seviyesindedir. Dolayısıyla 2024 yılında emekli olanlar ile 2025 yılında olanlar arasında, emekli aylıklarındaki farkın yüzde 30’ları aşacağı hesaplanmaktadır.

Asgari ücretin neredeyse ortalama ücrete dönüştüğü Türkiye’de, enflasyona gerekçe olarak ücret artışları gösterilmekte, buna göre gerçekleşen değil hedeflenen enflasyona göre ücret artışları yapılması planlanmaktadır. Dolayısıyla 2025 yılı için asgari ücrete yüzde 14 seviyesinde bir artış yapılacağı öngörülmektedir.

Siyasi iktidarın yıllardır sürdürdüğü yanlış ekonomi politikalarının bedeli olarak ortaya çıkan ekonomik krizin faturası bir başka uygulamayla daha emeğiyle geçinenlere, yoksullara ödetilmek istenmektedir. Her geçen gün daha ağır vergilerle, düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilen toplumun büyük çoğunluğu, uzun yıllar çalıştıktan sonra emeklilik hayatını yoksulluk içinde geçirmeye mahkum edilmektedir.

İktidarın yanlış ekonomi politikalarının sebep olduğu yüksek enflasyonun bedeli emeklilere, emeğiyle geçinenlere ödetilemez. Ortaya çıkan hak kaybının giderilmesi için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Editör: Haber Merkezi