Beyaz Saray, savaşan tarafları ateşkes taahhüdüne çağırdı

Beyaz Saray, Sudan'daki savaşan tarafların derhal ateşkese uymasını ve ABD vatandaşlarını tahliye etmeye çalışırken halkın korunmasını sağlamasını talep etti.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan gazetecilere verdiği demeçte, Amerikan vatandaşlarının Port Sudan'a gelmeye başladığını ve ABD'nin onların ilerideki seyahatlerini kolaylaştırdığını söyledi.

Sullivan, ABD'nin Sudan'a barış gücü gönderme planı olmadığını söyledi.

ABD ordusu hafta sonu Hartum'daki Amerikan diplomatik personelini tahliye etti ve büyükelçilik operasyonlarını askıya aldı. Sullivan, Washington'un güvenli olur olmaz diplomatik operasyonlara devam etmek istediğini söyledi.

Sudan'da çoğu çifte vatandaşlığa sahip binlerce Amerikalı, şimdilik yerlerine sığınmaya çağrıldı.

Sullivan, "Mümkün olduğu kadar çok Amerikalının gitmesine yardım etmek istiyoruz" dedi ve bunu yapmanın en iyi yolu, bir kara tahliye rotasına yardımcı olmaktır.

Genel Sekreter'in “Birleşmiş Milletler Şartı İlkelerinin Savunması Yoluyla Etkili Çok Taraflılık ve Uluslararası Hukuk İlkeleri 1970 Bildirgesi” konulu Güvenlik Konseyi Toplantısında Sudan hakkında yaptığı açılış konuşması

Durumun kötüleşmeye devam ettiği Sudan hakkında birkaç sözle sözlerime başlamama izin verin. Çatışmaların başladığı 15 Nisan'dan bu yana yüzlerce insan öldü, binlercesi yaralandı.

Şiddet durmalı. Sudan içinde tüm bölgeyi ve ötesini yutabilecek feci bir yangın riski taşıyor.

Sağlık tesisleri de dahil olmak üzere sivil bölgelerin ayrım gözetmeksizin bombalanmasını şiddetle kınıyorum. Taraflara, nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki muharebe operasyonlarını durdurmaları ve insani yardım operasyonlarına engelsiz izin vermeleri çağrısında bulunuyorum. Siviller yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaç maddelerine erişebilmeli ve muharebe bölgelerinden tahliye olabilmelidir.

Çatışmanın taraflarıyla sürekli temas halindeyim ve onları gerilimi düşürmeye ve müzakere masasına dönmeye çağırdım.

Çatışmanın bir an önce kalıcı olarak durdurulmasını sağlamak için ortaklarımızla birlikte çabalarımızı sürdüreceğiz. 

Sahadaki insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, Sudan halkını desteklemeye devam edebilmemiz için Sudan'daki varlığımızı yeniden yapılandırıyoruz.

Açık konuşayım: Birleşmiş Milletler Sudan'ı terk etmiyor. Taahhüdümüz, barışçıl ve güvenli bir gelecek için dileklerini desteklemek için Sudan halkınadır. Bu korkunç zamanda onların yanındayız.

Bazı Birleşmiş Milletler personelinin ve ailelerin Sudan içinde ve dışında geçici olarak yer değiştirmesine izin verdim.

Tüm Konsey üyelerini şiddete son vermek, düzeni yeniden sağlamak ve demokratik geçiş yoluna geri dönmek için taraflarla azami baskı kurmaya çağırıyorum.

Sudan'ı uçurumun kenarından geri çekmek için hepimiz elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. 

Arap ülkeleri Sudan'daki vatandaşlarını tahliye ediyor

Suudi Arabistan, deniz operasyonlarında 12 farklı ülkeden 66 uyruklu da dahil olmak üzere 150'den fazla kişiyi toplayan Sudan'dan bildirilen ilk başarılı tahliyelere liderlik ediyor.

Mısır ordusu geçen hafta 177 askeri tahliye etti ve Pazar günü dışişleri bakanlığı 436 vatandaşın karadan ayrıldığını söyledi. Sudan'da 10 binden fazla Mısırlının yaşadığı sanılıyor.

Rabat Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 200'den fazla Faslının büyükelçilikleri tarafından düzenlenen konvoylarla Port Sudan'a götürüldüğünü ve oradan evlerine götürüleceklerini söyledi.

Hem Tunus hem de Cezayir, Pazartesi günü başlayacak kurtarma operasyonlarını duyurdu.

Askeri havaalanları bazı kurtarma uçuşları için kullanılan Ürdün Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi ve BAE işbirliğiyle yaklaşık 300 vatandaşın tahliyesine başladığını, 52 Lübnanlı ve 105 Libyalının da bir Suudi donanma gemisine bindiğini söyledi.

Kızıl Haç, Sudan'da gıda, su ve elektriğe erişimdeki zorluklar konusunda uyardı

ICRC, Sudan'da su ve gıdaya erişimdeki zorluklar konusunda uyarıda bulundu.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu Sudan başkanı Farid Aiywar, “Gıdaya erişimde hala bir zorluk var, elektrik ve suya erişimde hala bir zorluk var ve bu insanları hareket etmeye sevk ediyor” dedi.

BM kuruluşlarının 46 milyon insanının üçte birinin şiddetten önce bile yardıma ihtiyacı olduğunu söylediği Afrika'nın üçüncü büyük ülkesinde kalanlar için durum giderek daha kasvetli hale geldi.

Saldırılarla karşı karşıya kalan yardım kuruluşları, personelini geri çekenler arasındaydı ve Dünya Gıda Programı, dünyanın en büyüklerinden biri olan gıda dağıtım misyonunu askıya aldı.

Hartum'da elektrik ve internet hizmetlerinin düzensiz olması nedeniyle temiz su ve yakıta ulaşmak giderek zorlaşıyordu. Sakinleri kaynakları paylaşıyorlar.

Editör: Haber Merkezi