Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş: F-35'ten Çıkarılmış Olmamız Ciddi Bir Çifte Standarttır

Abone Ol

TBMM Başkanı Kurtulmuş: F-35'ten Çıkarılmış Olmamız Ciddi Bir Çifte Standarttır

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen NATO Parlamento Başkanları Zirvesi'ne katıldı. Zirvede Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye'nin savunma sanayisindeki ihtiyaçlarının karşılanmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

F-16 ve F-35 Konuları

Kurtulmuş, F-16 meselesini olumlu bir adım olarak değerlendirirken, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını ciddi bir çifte standart olarak nitelendirdi. "Başından beri kurucusu olduğumuz bir projeden makul hiçbir gerekçe gösterilmeksizin Türkiye dışarıya çıkartılmıştır. Ümit ediyorum ki oraya ödediğimiz paralarımız da alınacaktır," dedi.

Türkiye'nin Savunma İhtiyaçları

Kurtulmuş, Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını kendi başına karşılamaya yönelik adımlar atacağını belirterek, "Eğer dostlarımız Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını göz ardı ederlerse artık Türkiye savunma ihtiyaçlarını kendi başına üretecektir," ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin İHA ve SİHA'larda dünya genelinde rekabet edebilir en iyi ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

NATO ve Türkiye'nin Rolü

Kurtulmuş, NATO'nun 75. kuruluş yıl dönümünde düzenlenen Parlamento Başkanları Zirvesi'nin önemine değinerek, Türkiye'nin NATO'nun önemli müttefiklerinden biri olduğunu ve yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getirdiğini söyledi. NATO'nun yeni fonksiyonlarını gözden geçirmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, "NATO'nun sadece güvenlik konusunda bir işbirliği ve dayanışma örgütü olmanın ötesinde, belli adımları atması gerektiğini de ortaya koyuyor," dedi.

Türkiye-ABD İlişkileri

Kurtulmuş, Türk-Amerikan ilişkilerinin stratejik ortaklık seviyesinde devam ettiğini belirtti. İlişkilerin zaman zaman inişler ve çıkışlar yaşadığını ifade eden Kurtulmuş, "Biz Türkiye olarak ABD ile sorunlarımızı hep müzakereye açık bir şekilde, diplomatik bir şekilde tartışarak çözme gayreti içerisinde olduk," dedi.

Uluslararası Temsil ve Diplomasi

TBMM Başkanı, Türkiye'nin uluslararası platformlarda en iyi şekilde temsil edilmesini en önemli hedef olarak gördüklerini vurguladı. TBMM'nin parlamenter diplomasi konusunda her türlü imkanı değerlendirmeye çalıştığını ifade eden Kurtulmuş, "Hem kendim hem de TBMM üyelerimiz ikili ya da çok taraflı platformlarda Türkiye'yi temsil ediyor," dedi.

Türkiye'nin Dış Politikası

Kurtulmuş, Türkiye'nin dış politika önceliklerine değinerek, "Türkiye olarak kendi ilkelerimiz ve milli önceliklerimiz çerçevesinde dünyadaki bütün ülkelerle, özellikle ticaret başta olmak üzere, ilişkilerimizi olumlu yönde geliştirmek isteriz," dedi.

Filistin Meselesi

İsrail'in Filistin topraklarına yönelik saldırıları hakkında konuşan Kurtulmuş, Türkiye'nin Filistin meselesiyle ilgili temel konuları uluslararası platformlarda ısrarla dile getirdiğini belirtti. Filistin'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan tam manasıyla egemen bir Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu vurguladı.