TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu 45. Yıl Dönümü Kutlamalarını Yüreğir Kültür Merkezinde Gerçekleştirdi

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül 1979'da gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 45. yıl dönümünü Yüreğir Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikle kutladı. Bu anlamlı etkinliğe Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, Türk Kanser Araştırma Derneği Başkanı Uzman Doktor Selahattin Menteş, Tarım Orkam Sen Adana Şube Başkanı Eser Demirçin ve Eğitim Sen Adana Şube Yürütme Kurulu Üyesi Gazi Ateş katılım gösterdi.

Etkinlik boyunca, meslek hakları ve toplum için verilen mücadelenin önemi vurgulanırken, TMMOB’nin geçmişten bugüne taşıdığı mirasın ve mücadelenin gelecek kuşaklara aktarılmasının gerekliliği üzerinde duruldu.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Kerem Şahin, “TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü” vesilesiyle yaptığı açıklamada, 19 Eylül 1979'da gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 45. yıl dönümünü büyük bir onurla kutladıklarını ifade etti. Şahin, bu anlamlı günün, mesleki haklara ve geleceğe sahip çıkma mücadelesinin sembolü olduğunu vurguladı.

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.39.50

19 Eylül 1979 İş Bırakma Eyleminin Tarihi Önemi

DİSK'ten Emeklilik Aylıkları Arasındaki Adaletsizliklere Dair Açıklama DİSK'ten Emeklilik Aylıkları Arasındaki Adaletsizliklere Dair Açıklama

Şahin, 19 Eylül 1979’da gerçekleştirilen bir günlük iş bırakma eyleminin mühendis, mimar ve şehir plancıları açısından sadece mesleki bir hak mücadelesi değil, aynı zamanda toplumsal dayanışma ve adalet arayışının güçlü bir ifadesi olduğunu belirtti. O gün, ekonomik kriz nedeniyle yaşanan hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto eden 100 bine yakın meslektaşın 55 ilde, 740 işyerinde bir araya geldiğini hatırlattı. Bu eylemin, teknik elemanların üretimden gelen gücünü en net biçimde ortaya koyduğunu söyledi.

45 Yıl Sonra Aynı Sorunlar

Şahin, aradan geçen 45 yılın ardından mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala benzer sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade etti. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin bedelini emekçilerin ödediğini, kamu yatırımlarının durdurulduğunu, rant ve kar hırsının bilimsel bilgiye tercih edildiğini belirten Şahin, meslektaşlarının işsizlik, düşük ücretler, güvencesizlik ve özlük haklarının ihlali gibi sorunlarla boğuştuğunu söyledi. Özel sektörde çalışan birçok meslektaşın asgari ücret seviyesinde çalıştığını ve iş bulamayanların meslek dışı işlerde çalışmak zorunda kaldığını vurguladı.

Kamuda ve Özel Sektörde Artan Sorunlar

Kamu kurumlarında çalışan meslektaşların düşük ücretler, kadro sorunları ve özlük haklarıyla ilgili ihlallerle karşı karşıya kaldığını belirten Şahin, kamudaki teknik personelin iş yükünün arttığını ve iş güvenliğinin giderek tehlikeye girdiğini söyledi. Özel sektörde ise yatırımların durması ve projelerin iptal edilmesi nedeniyle mühendislerin ciddi sorunlar yaşadığını, staj imkânlarının sınırlı olması nedeniyle genç meslektaşların daha kariyerlerinin başında büyük zorluklarla karşılaştığını ekledi.

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.38.46 (2)

Meslektaşların Yurtdışına Göç Etmesi ve Emeklilerin Durumu

Şahin, birçok meslektaşın daha iyi bir yaşam umuduyla yurtdışına göç etmek zorunda kaldığını, bunun da ülkenin geleceğine yönelik büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Emekli meslektaşlarının ise neredeyse açlığa terk edildiğini ifade eden Şahin, “Emeklilerimiz, yıllarca ülkemiz için hizmet etmiş olsalar da yaşayan bir ölü olarak görülüyor” dedi.

Mücadeleye Devam Vurgusu

Kerem Şahin, 19 Eylül’ün yalnızca geçmiş bir eylemi anmak değil, aynı zamanda geleceğe dair bir mücadele bilinci taşımak olduğunu belirterek, “Sistemin çarkları sermaye lehine dönebilsin diye ömrümüz boyunca bir köle gibi çalışmayı kabul etmiyoruz. Alın terimiz için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Şahin, mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki haklarının korunmasının aslında tüm toplumun geleceğinin korunması anlamına geldiğini vurguladı. Ülkenin tarım, sanayi, enerji, iletişim, çevre ve kentleşme gibi birçok alanda büyük sorumluluklar taşıdığını belirten Şahin, meslektaşlarının her zaman toplumun ortak yaşamını ve refahını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.38.46

"TMMOB Var, Biz Varız!"

TMMOB’nin 70 yıllık tarihinde meslektaşları ve ülke için verilen mücadelenin önemine dikkat çeken Şahin, "Bilimi ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan TMMOB var. Biz varız! Meslek alanlarımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini teslim almaya çalışan hiçbir baskıya sessiz kalmayacağız. 45 yıl önce olduğu gibi bugün de durmaksızın mücadele edeceğiz" dedi.

Şahin, sözlerini "Yaşasın TMMOB Örgütlülüğü, yaşasın mücadelemiz" diyerek tamamladı ve 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü kutladı.

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.39.50 (1)

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.39.50 (2)

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.39.16

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.39.02

Whatsapp Image 2024 09 19 At 20.38.45

Editör: Haber Merkezi