Siyaset

DEVA Partili Avşar; “Kapımızdaki yeni kriz: Kayıp Gençlik”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ne eğitimde ne işte olan gençlerle ilgili yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

Avşar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplanması istemiyle ne eğitimde ne işte olan gençlerin sorunlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

 

Önergede; Ne eğitimde ne de işte olma durumunun kök sebeplerini, eğitime veya istihdama katmaya yönelik bir iş birliği modeli geliştirmenin planlanıp planlanmadığı, gençlerin psikososyal durumları ve ruh sağlıklarına ilişkin bir çalışmanın varlığını, suça bulaşma oranı ile kişiyi yetenek ve becerilerine göre yetiştirme ve bu doğrultuda istihdam olanakları oluşturma gibi ne eğitimde ne işte olan gençlerle ilgili birtakım sorun ve tespiti Bakan Bak’a sordu.

‘Ülkemizde 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 31,1'i ne bir okulda eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor.’

Avşar, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam nüfusu 85 milyon 372 bin 377 kişi iken 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 872 bin 39 kişi olmuştur. Genç nüfus, toplam nüfusun %15,1'ini oluştuğunu belirtti.

Avşar; “Böylece Türkiye'nin genç nüfus oranı %15,1 ile Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin genç nüfus oranlarından daha yüksek olduğu görülmektedir.    OECD'nin ‘Bir Bakışta Eğitim' raporuna göre ülkemizde 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 31,1'i ne bir okulda eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. Bu oran, OECD ülkeleri ortalamasında yüzde 13,7 olarak kayıtlara geçerken Fransa'da yüzde 16, Almanya'da yüzde 9, İngiltere ve ABD'de yüzde 14.  Ülkemizde 18-24 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda olan kadınların oranı ise yüzde 41,4’dir. Bu oran OECD ortalamasında ise yüzde 14,4’tür.”, şeklinde veriler paylaştı.

‘Bu gençlerde ruhsal sorunlar, antidepresan kullanımı, saldırganlık, şiddete meyil ve aile ile çatışma hali yaygın bir şekilde görülmektedir.’ Avşar, ne eğitimde ne işte olan gençleri gösteren bu verilerin, ülkemizde yaklaşık 2,5 milyona denk geldiğini, sahip oldukları enerji, düşünce ve fikir açısından tam üretim çağında olan bu kitle, şu anda pasif ve tüketici konumunda olduğunu ifade etti.

“Bu durumun gerek aile içinde gerekse toplumda oluşturduğu negatif algı gençlerin içe kapanık ve toplumda izole yaşamasına yol açmaktadır.”, diyen Avşar, üretmesi ve kazanması gerektiğine kendisi de farkında olan gençler, bu imkânı bulamayınca çeşitli yasal olmayan yolara ve arayışlara girdiğini sözlerine ekledi.

Avşar; “Bu durum kısa yoldan para kazanma ve ihtiyaçlarını karşılama dürtüsüyle uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığına, sanal bahis ve şans oyunlarına, hırsızlık ve şiddete kadar gidebilmektedir. Bu yola tevessül eden gençlerde yaygın olarak ruhsal sorunlar, antidepresan kullanımı, saldırganlık, şiddete meyil ve aile ile çatışma hali görülmektedir.”, şeklinde konuştu.

‘Son zamanlarda yaşadığımız feci olaylar bu kategorideki gençler tarafından ve bu durumun bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.’

Avşar, nitekim özellikle son zamanlarda yaşanılan feci olaylar bu kategorideki gençler tarafından ve bu durumun bir sonucu olarak ortaya çıktığını; ekonomik, sosyal ve toplumsal sonuçları itibariyle ülkemizin en önemli problemlerinden biri olan bu duruma iş dünyasının da dikkat çektiğini ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib AVDAGİÇ’in 1-1,5 milyonunun çok hızlı şekilde iş hayatına kazandırılması gerektiğinin ifade ettiğini ve bu hususta önerilerde bulunduğunu söyledi.

Avşar; “Bu çerçevede hem iş dünyasının nitelikli personel ihtiyacını karşılamak hem de bu toplumsal sorunlara çözüm bulmakla birlikte genç istihdamını sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile iş dünyası ve ilgili STK’ların iş birliğinde gerekli çalışmaların yapılması şarttır.”, dedi ve bakan Bak’a bir dizi soru sordu.

‘Ne eğitimde ne de istihdamda olma durumunun kök sebepleri nelerdir?’

Avşar, OECD verilerine göre 18-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 31,1'inin ne eğitimde ne de istihdamda olma durumunun kök sebepleri neler olduğu, bu hususta yapılmış bir araştırma, analiz veya tespitin olup olmadığı sordu ve şöyle örnek verdi: “Bu gençlerin yüzde kaçı eğitimi yarıda bırakmıştır? Bırakma sebeplerine dair eliniz de istatistiki bilgi var mıdır?”

 

‘Eğitimi terk edenlerin eğitime, işsizlik sorunu yaşayanları istihdama katmaya yönelik bir iş birliği modeli geliştirmeyi planlıyor musunuz?’

“Söz konusu gençlerden eğitimi terk edenlerin eğitimine devam etmesini sağlama; işsizlik sorunu yaşayanların aktif hayata, üretim ve istihdama katmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?”, şeklinde soru soran Avşar; “Bu hususta üniversiteler, iş dünyası ve diğer ilgili paydaşlarla ortak bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?”, dedi.

‘Bu gençlerin psikososyal durumları ve ruh sağlıklarına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?  Suça bulaşma oranı nedir?’

Avşar; “Bu kategoride olan gençlerin içe kapanık, toplumdan izole ve suça meyilli oldukları gerçeğinden hareketle psikososyal durumları ve ruh sağlıklarına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Bu gençlerin suça bulaşma oranı nedir? Suça sevk eden sebepleri ve ortamı bertaraf etmeye yönelik bir planınız var mı?”, şeklinde sorular sordu. 

‘Kişiyi yetenek ve becerilerine göre yönlendirme ve yetiştirme ve bu doğrultuda istihdam olanakları oluşturma hususunda bir çalışmanız var mı?’

Nitelikli eğitim ile istihdam kolerasyonu dikkat çeken Avşar; “Eğitim kalitesini arttırma, kişiyi yetenek ve becerilerine göre yönlendirme ve yetiştirme ve bu doğrultuda istihdam olanakları oluşturma gibi hususlarda diğer paydaş kurumlarla iş birliği bakımından ortak bir hareket planı düşünüyor musunuz?”, ifadelerine yer verdi.