Dünya

DSÖ, Afganistan'daki depremzedeler için 7,9 milyon dolar yardım çağrısında bulundu

Abone Ol

DSÖ liderliğindeki Sağlık Kümesi, Batı Afganistan'daki depremlerden en çok etkilenen 114.000 kişiye sağlık hizmetleri sağlamak için 7,9 milyon dolar çağrısında bulundu

18 Ekim 2023, Kabil, Afganistan: 7 ile 15 Ekim tarihleri ​​arasında Batı Afganistan'da meydana gelen bir dizi depremden en çok etkilenen tahmini 114.000 kişinin hayat kurtaran sağlık yardımına acil ihtiyacı var. DSÖ liderliğindeki sağlık sektörü, etkilenen topluluklara önümüzdeki altı ay içinde temel sağlık hizmetlerinin sağlanmasını sağlamak için 7,9 milyon dolara ihtiyaç duyuyor.

Çok sayıda deprem köyleri yerle bir etti, binlerce insanı yerinden etti ve birçok aileyi acil insani ve sağlık yardımına ihtiyaç içinde bıraktı. Felaket, ölüm ve yaralanmaların %90'ından fazlasını oluşturan kadınları, kız çocuklarını, erkek çocuklarını ve savunmasız nüfusları ciddi şekilde etkiledi.

DSÖ Afganistan Temsilcisi Dr. Luo Dapeng, "Depremlerden etkilenen insanlarla konuştum ve kayıp duygusu yürek parçalayıcı" dedi. “Birçok kişi ölen ya da yaralanan aile üyelerini aramak için günlerce enkaz altında kazı yaptı. Hayatta kalanlar hayatlarını yeniden inşa ederken fiziksel ve duygusal travmalara maruz kalıyor ve bu durum sağlık çalışanlarımızı da etkiliyor.”

İlk değerlendirmeye göre, dokuz ilçede en az 40 sağlık tesisinin hasar gördüğü bildirildi; bu durum, tahmini 580.000 kişinin sağlık hizmetlerine erişiminde ciddi kesintilere yol açtı. Sağlık sonuçları şaşırtıcıdır.

Afganistan'daki ilk müdahalecilerden biri olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) birkaç saat içinde olay yerine ulaştı ve hastanelere, özellikle de Herat Bölge Hastanesi'ne kitlesel kayıp yönetimi konusunda destek oluyor, yaralıları tedavi ediyor, ilaç ve tıbbi malzeme sağlıyor.

DSÖ Acil Durumlar Ekip Lideri Dr. Alaa AbouZeid, "Herat'taki uzun ve yerleşik varlığı sayesinde, DSÖ kaynakları hızla harekete geçirdi ve acil durumun en kritik anında etkilenen nüfusa acil hayat kurtarıcı destek sağladı" dedi. "Mobil sağlık ve beslenme ekiplerini (MHNT'ler), ruh sağlığı ve psikososyal destek hizmetleri (MHPSS), acil durum yönetimi, travma bakımı, anne ve üreme sağlığı hizmetleri için personel sayısını artırdık."

DSÖ, özellikle yaklaşan kış mevsimiyle birlikte salgına yatkın hastalıkları önlemek, tespit etmek ve bunlara müdahale etmek için sürveyans sistemini de etkinleştirdi.

Sağlık Kümesi'nden Dr. Jamshed Tanoli, "WHO ve Sağlık Kümesi ortakları müdahaleyi artırdıkça, 7,9 milyon dolarlık fon çağrısı hayat kurtaran sağlık hizmetlerini kapsayacak ve etkilenen topluluklarda kritik sağlık hizmetlerinin onarılması ve yeniden inşası için çalışılacak" dedi. Koordinatör. "İhtiyaçlar yüksek ve bağışçı desteğiyle mümkün olduğunca çok insana ulaşmayı umuyoruz."

DSÖ'nün Herat'taki depreme anında müdahalesi Afganistan İnsani Yardım Fonu ve ECHO'nun desteğiyle mümkün olmuştur. Daha sonraki çabalar Asya Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Alman Federal Hükümeti, USAID ve Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından mümkün kılındı.

DSÖ, bu kritik dönemdeki önemli destekleri için bu bağışçılara derin minnettarlığını ifade etmektedir. DSÖ'nün ortaya çıkan sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve bu felakete acil durum müdahalesine devam etmek için hızlı bir şekilde ölçeklendirme yapmasına olanak sağlamak için acil ve esnek kaynaklara ihtiyaç vardır.