Çad, Afrika Tripanozomiyazını Ortadan Kaldırarak Büyük Bir Başarı Elde Etti

DSÖ, Uyku Hastalığını Ortadan Kaldıran Çad'ı Tebrik Etti

Cenevre, 20 Haziran 2024 -- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çad'ı Afrika tripanozomiyazının gambiense formunu ortadan kaldırdığı için tebrik etti. Uyku hastalığı olarak da bilinen bu hastalığın ortadan kaldırılması, Çad için büyük bir halk sağlığı başarısı anlamına geliyor. Bu başarı, Çad'ın ihmal edilen tropik hastalıkları (NTD) ortadan kaldırdığı için DSÖ tarafından tanınan 51. ülke olmasını sağladı ve 2030 yılı için belirlenen 100 ülke hedefinin yarısını geçerek önemli bir aşama kaydedildi.

Çad'ın Başarısının Önemi

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu başarıdan dolayı Çad hükümetini ve halkını tebrik ediyorum. Çad'ın en az bir NTD'yi ortadan kaldıran büyüyen ülkeler grubuna katıldığını görmek harika. 100 ülke hedefi daha yakın ve ulaşılabilir durumda" dedi.

Afrika tripanozomiyazı, başlangıçta grip benzeri semptomlara neden olabilen, ancak ilerledikçe davranış değişiklikleri, kafa karışıklığı, uyku döngüsü bozuklukları ve komaya yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedaviye erişimin yanı sıra gözetim ve müdahale çabalarının artması, hastalığın kontrol altına alınmasında ve nihayetinde ortadan kaldırılmasında önemli rol oynadı.

Diğer Ülkelerdeki Benzer Başarılar

Şimdiye kadar yedi ülke, insanlarda görülen Afrika tripanozomiyazının gambiense formunu ortadan kaldırdığı için DSÖ tarafından doğrulanmıştır: Togo (2020), Benin (2021), Fildişi Sahili (2021), Uganda (2022), Ekvator Ginesi (2022), Gana (2023) ve Çad (2024). Ayrıca, hastalığın Rhodesiense formu da 2022 yılında Ruanda'da bir halk sağlığı sorunu olarak ortadan kaldırılmıştır.

Çad Sağlık Bakanı Dr. Abdel Modjid Abderahim Mahamat, "Çad'da Afrika tripanozomiyazının gambiense formunun ortadan kaldırılması, halkımızın sağlığını iyileştirme konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor. Bu başarı, sağlık çalışanlarımızın, topluluklarımızın ve ortaklarımızın yıllar süren özverili çabalarının sonucudur. Bu ivmeyi, diğer ihmal edilen tropikal hastalıklarla mücadele etmek ve tüm Çadlılar için daha sağlıklı bir gelecek sağlamak için sürdüreceğiz" dedi.

DSÖ Afrika Bölgesindeki İlerlemeler

Haziran 2024 itibarıyla, DSÖ Afrika bölgesinde 20 ülke en az bir ihmal edilen tropikal hastalığı ortadan kaldırmıştır. Togo, toplamda dört hastalığı ortadan kaldırırken, Benin ve Gana ise üçer hastalığı ortadan kaldırmayı başarmıştır.

Bu başarılar, DSÖ'nün 2021-2030 Yol Haritası'nda belirlediği dört küresel kapsayıcı hedeften biri olan 100 ülkenin ihmal edilen tropikal hastalıkları ortadan kaldırma hedefine ulaşma yolunda önemli bir ilerleme kaydedildiğini göstermektedir. Çad'ın bu alandaki başarısı, diğer ülkeler için de ilham verici bir örnek teşkil etmektedir.

Editör: Haber Merkezi