Hiçbir şey hayatı yaşamaya engel değildir! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engellilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan anlamlı bir gündür. Bu hafta boyunca, engellilik sorunları, önleme yöntemleri ve engelli bireylerin eğitimi konularında çeşitli etkinlikler düzenlenir ve medyada bu konularla ilgili programlar yayınlanır.
Farklılıkların bizi özel yaptığı bir gerçektir. Engellilerle birlikte yaşamak için bir engel olmadığını vurgulamak, sevgisizliği en büyük engel olarak görmek önemlidir. Engellilerin toplumsal yaşama daha etkin katılımını sağlamak ve sahip oldukları potansiyeli ortaya çıkarmak için sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim ve istihdam gibi konularda çözüm yolları üretmek, toplumsal sorumluluğumuzun bir gereğidir.
Dünyada yaklaşık 1 milyar engelli birey yaşamaktadır. Bu nedenle, engellilere destek olmanın ve onlarla daha kapsayıcı bir toplum ve işyeri yaratmanın önemi gün geçtikçe artmaktadır.
Toplum ve işyerinde engelli kişilere destek sağlamanın 6 etkili yolu şunlardır:
-
İhtiyaçları Takip Edin: Engelli bireylerin ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Yardıma ihtiyaç duyup duymadıklarını sormak ve süreci onlar için daha etkili hale getirmek için özel talimatlar istemek önemlidir. Önceden varsayımlarda bulunmak yerine, doğrudan onlarla iletişim kurmak daha etkili olacaktır.
-
Net Konuşun, İyi Dinleyin: Bilişsel sorunları olan veya gelişimsel yetersizliği bulunan bireylerle iletişim kurarken açık ve basit bir dil kullanmak önemlidir. İşitme veya konuşma engeli olan kişilerle iletişim kurarken dikkatli olunmalı ve karşılıklı anlayışı sağlamak için çaba gösterilmelidir.
-
Doğrudan İletişim Kurun: Engelli bireylerle göz teması kurmak ve onlarla doğrudan iletişimde bulunmak, etkileşimi güçlendirecek ve kendilerini daha değerli hissettirecektir.
-
Kişisel Alanı Saygıyla Kullanın: Engelli bireylerin kullanabileceği tekerlekli sandalye, yürüteç veya diğer hareketlilik yardımları kişisel alanlarıdır. Bu alanlara dokunmadan önce izin almak ve dikkatli olmak önemlidir.
-
Aile Bireylerine Esneklik Gösterin: Engelli bireyler genellikle refakatçi veya destekleyici aile üyelerine sahiptir. İş yaşamında bu aile bireylerinin ihtiyaçlarına esneklik göstermek, engelli bireyin iş yaşamını daha kolay hale getirebilir.
-
Toplantı Erişilebilirliğini Kontrol Edin: Toplantılar öncesinde mekanın erişilebilirliğini kontrol etmek ve engelli bireylerin tam katılımını sağlamak önemlidir. Gerekirse özel düzenlemeler yaparak herkesin toplantılara rahatlıkla katılabilmesini sağlamak gerekmektedir.
Hataların normal olduğunu unutmayın ve engelli bireylerle etkileşimde bulunurken sorular sormaktan çekinmeyin. Bu, daha kapsayıcı bir toplum ve işyeri yaratma yolunda atılmış önemli adımlardan biridir.