Ülkemizde 1991 yılında araç telefonlarıyla 1G teknolojisi İlk nesil kablosuz telefon hücresiz ağ teknolojileriyle Mobil Cihazlar kullanımı başladı.
1993 yılında internet kullanılmaya başlandı.
GSM cep telefonları ile görüşme SMS ve veri aktarımı 2G teknolojisiyle 23.02.1994 yılında Turkcell 900 MHz ile ilk GSM operatörü oldu.İki ay sonra Telsim aynı hizmetleri vermeye başladı.
İlk yıllarda 2000 dolar ödeme ile cep telefonu sahibi olunabiliyordu.
Türkiye 2009 yılında mobil de 3G'ye geçti.
2016 yılında 4,5G'ye geçti.
1G 2,4 kbps,2G 64 kbps ve GSM,3G 144 kbps sunar,4G 100 mbps-1Gbps ve LTE teknolojisine uygundur.(yüksek hızlı kablosuz veri aktarımı sistemi).LTE IP bazlıdır.LTE 4,5G hızının diğer adıdır (Long Term Evolution).
5G kurulumu pahalı bir sistemdir.5G kırsaldan çok kentlerde kullanılabilecektir.5G cihazların çok elektrik tüketimi nedeniyle pilleri çabuk bitmektedir.Bu nedenle 5G bin gelişmesi için pil ve elektrik depo ve yedekleme teknoloji boyutlarında lityum teknolojileri ve cihazların yüksek akım nedeniyle pil ve cihazların ısınma problemlerinin çözümlenmesi gerekmektedir.
Huawei,Mate X, Samsung Galaxy 10,Xiami Mi Mix 3, Apple iPhone 12 5G uyumludur.
5G teknolojilerinin geliştirilmesi bilişim ve dijitalleşmede ileri boyutlardaki ülkelerde çalışmalar sürmektedir. Ülkemizde İstanbul Hava Limanında 5G pilot uygulaması yapılmaktadır.2023 yılında daha çok alanda kullanılması planlanmaktadır.
5G Avrupa'da Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, Fransa, İspanya, İsviçre, İtalya 'da ayrıca ABD, Çin, Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Suudi Arabistan, Tayland, Avustralya, Vietnam , Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Kanada gibi ülkelerde kullanılmaktadır.
5G bir dizi uygulamayı çok hızlı kablosuz internet ve daha az gecikme teknolojilerini tanımlamak için kullanılan 5.nesil mobil iletişimdir.
5G- 4G arası farklılıklar
5G internet hızı 10- 20 Gbps ye ulaşabilir, aynı zamanda veri iletiminde geçen süre azalır.Veri iletimi çok hızlı olur.
5G 4G internet ağlara süre ortalama 100 kat hızlıdır.
5G (30-300 GHz) aralığı frekans kullanılır.4G frekans Aralığı 800-2600 MHz dir.
Frekans dalga boyu 1-10 mm arasındadır. Bu uygulama milimetre wave diye isimlendirilir.
5G antenleri çoklu giriş ve çıkışa(MİMO) sahiptir.5G 4G ye göre görüntülü konuşmada 20 kat daha hızlıdır.
5G İOT (internet of things) nesnelerin interneti ile uyumludur.Çoklu kablosuz internet bağlantılı cihazların kullanımıdır.
6G 95 GB/sn hızlardan önemli ölçüde daha hızlı olacaktır.Güney Kore Japonya ve birkaç teknoloji şirketleri 6G 'yi uygulama sürecine geçtiklerini belirtmişlerdir.
Akıllı telefonlar özellikleri
Kameraya hızlı erişim, bildirimlere hızlı erişim, toza, suya ve darbeye dayanıklılık, güçlü pil , hızlı ve kablosuz şarj gibi fiziksel özellikleri olmalıdır. Ayrıca Android telefonlar işletim sistemli linux açık yazılımları olan Google ürünleriyle entegre olup kişiselleştirilebilmektedir. Ekonomik ve uygun seçenekler sunabilir.
Aktif uygulamaların kullanıldığı RAM çok hızlıdır. Günlük kullanımlarda 4GB yeterlidir. Ekran boyutları 6-7 inç, teknolojileri LCD ve Amoled'dir. Ekranlarda renkleri daha belirgin olup daha az enerji tüketir.
Apple iPhone akıllı telefonlar İOS işletim sistemli yazılımları kullanmaktadır. Kullanım kolaylığı ve güvenirlik en üst seviyededir. Yüksek RAM kapasitesi olan akıllı telefonlarda aynı anda birden çok uygulama açılabilir. İşlemci ve RAM kalitesi yüksek cep telefonlarında çeşitli boyutlarda oyunlar indirilip kesilmeden oynanabilir. Depolama GB ile ifade edilir. Akıllı telefonların hafıza alanı ne kadar dosya sağlanabileceğini ifade eder. Çogu akıllı telefonlar hafızası 32 GB seviyesindedir.
Pil ömrü yeni nesil akıllı telefonlarda konuşmak, oyun oynamak, çok sayıda uygulamayı aynı anda açmak, sosyal medyada zaman geçirmek çok fazla pil harcamaya sebep olur.
Akıllı telefon pilleri 8-18 saat arasında boşalmaktadır. Şarj süresi 4-6 saat arası sürmektedir.
Kablosuz şarjlı telefonlar da gelişmektedir.
Kamera kalitesi akıllı telefonların en önemli özelliğidir. Optik görüntü sabitleyici OİS megapiksel fotoğraf çekim kalitesi, birden fazla kamera odaklanma hızı HDR(High Dynamic Range) yüksek dinamik aralık en parlak ve en karanlık görüntü sağlama ,4K ultra HD video özelliği gibi .
Ekonomik durum ve kullanım ihtiyaçlarına göre akıllı telefonlar seçmek gereklidir.
5G yüksek frekans teknolojileri nedeniyle radyasyon ve dalgaların artması insan DNA 'sında ciddi tahribatlar vereceğini bilim insanları açıklamaktadır.
Her şeyin dijital olduğu ve oturduğumuz yerden tüm yaşamımızı yönlendirebiceğimiz süreçteyiz.
Eğlence, sosyal medya, internet, bilgi e-ticaret ve diğer tüm ihtiyaçlarımız için günde ortalama 5 saat zaman geçirmekteyiz.
Dijitalleşme yaşam tarzımızı çok ciddi değiştirdi. Artık her birey YouTuber ya da İnfluencer olarak sosyal medya ile kitlelerle bağ kurabilmektedir. Herşeyimiz tüm bilgiler online ortama aktarılıyor.
Günlük veri ağı bizi takip eden teknolojiler elde ettiği bilgiler bize yönlendirmeler yapmaktadır. Kişisel veriler Büyük Teknoloji şirketleri tarafından saklanmaktadır. İnfluencer, kendi alanında uzman kabul edilen ve sosyal medya üzerinde istikrarlı takipçileri olan fikrine güvenilen onayları alınan kişidir. Bu kişiler sosyal medya üzerinden takipçileri yönlendirir ve onlara önerilerde bulunur . Sosyal medyayı aktif kullanır paylaşımlarda binlerce kişiye ulaşır.
YouTuber video paylaşım sitesi YouTube 'de videoları popüler olan ve belirli bir YouTube kanalında video yayınlayan internet ünlüsü içerik üreticilerine verilen ad .
Cep telefonları ile yaşam alışkanlıklarımız çok değişti. Öncelikle sesli görüntülü iletişim WhatsApp ile video, fotoğraf ve verimli iletişim sosyal medya ile görüntülü, yazılı, sesli video paylaşım kameraları ile sürekli veri kayıt (fotoğraf ve video),e- ticaret ile her tür ihtiyaçlarımızın oturduğumuz yerden bize ulaşması, istemediğimiz ve beğenmediğimiz ürünlerin derhal iade edilmesi bu nedenle iş yapan her kişi ve kuruluşlar verdikleri hizmetlerde çok kaliteli olmak zorundadır.
Reklam ve tanıtım çok değişti. Artık düşüncelerimize, konuştuklarımıza, mesajlarımıza uygun reklamlar ve tanıtımlar cep telefonu ekranımızda boy göstermektedir.
Kısaca tüm yaşam alışkanlıklarımız teknoloji şirketleri tarafından kayıt altına alınmakta yapay zeka ile veri geliştirme sistemi milyarlarca akıllı cep telefonu kullanıcılarının bilgi ve verileri dijital ortamda arşivlenmekte, istediklerini amaçlar doğrultusunda (ticari, istihbarat, bilgi, veri, özel yaşam) .
Mobil cihazlar cep telefonları her geçen gün yaşamımızı değiştirmeyi artırarak sürdürecektir.
Cep telefonunu araç kullanırken yüksek ses ayarında ve uzun süre kullanılmamalıdır.