Dijital Gelişim yaşamınızı her alanda etkilemeye devam ediyor.2023 yeni bir yıl ve ülkemiz için daha da önemli bir yıl. Cumhuriyetimizin 100. Yılını yaşayacağız. Yeni bir yüzyıla gireceğiz.
Ülkemizde teknolojik dönüşüm mobil akıllı cihazlar, bilgisayarlar, internet ağları, sosyal medya yeni yaşam alışkanlıklarımızı daha da geliştirecek sanal gerçeklik dijitalleşme, gerçek gerçeklik, bizi daha uygar daha hızlı bir yaşama doğru sürdürmeye devam edecektir.
Bilgisayarlar akıllı mobil cihazlar tüm mekanik sistemlerin blockchain bulut bilişim ağları (lOT) nesnelerin interneti ile birbirleriyle iletişim sağlayacak böylece nesnelerin interneti ile birbirleriyle etkileşen tüm akıllı cihazlar daha düşünebilir insansı varlıklar olmaya devam edeceklerdir.
Kullandığımız akıllı cihazların hızları veri akışları 5G ile çok daha ileri boyutlara taşınacaktır.
5G birçok uygulamayı çok hızlı daha az gecikme ile kullanılan teknolojiler olarak tanımlanmaktadır.5.nesil mobil iletişimdir.
Veri iletimi internet ağları halen kullanılan 4,5G ye göre frekansı 100 kat artabileceği belirtilmektedir. 30- 300 GHz internet hızı 10-20 Gbps ye ulaşabilecektir. lOT nesnelerin interneti (internet of things) 5G ile çok daha hızlı ve uyumlu olabilecektir.
Mobil iletişim finans, sağlık, sanayi, teknolojilerin gelişmesi, eğitim, coğrafi bilgi sistemleri, ulaşım, enerji, iletişim, medya, sosyal medya bulut bilişim ağları ile diğer tüm alanlarda yaşamımızı kolaylaştıracak, düzenli hale getirecek hız, zaman, mekan içiçe geçecek işte bu anlamda Kuantum, elektronlar, protonlar, nötronlar, gluonlar ve kuarklar arası etkileşimi tanımlamak anti madde ile birlikte ilişkilerini belirlemektedir. Kuantum ile birlikte Metaverse (Kurgusal Evren ) gelecek yıllarda daha çok içiçe olacağımız bir süreç dijital dünyanın içinde sosyal medya platformları ile alışveriş, eğitim, oyunların olduğu yeni bir boyut yaşadığımız dünyada içiçe geçtiğimiz sanal gerçekliği dijital dünyayı yaşayabileceğiz.
Kurgusal Evren Metaverse Dijital Teknolojiler ve kurguları toplumları, kurumları , bireyleri yapay zeka robotlar ile tek merkezli iletişime yaklaştığı çok boyutlu bir süreç ve klasik çağ yerine yeni bir çağ dijital çağ başlangıcında olacağız.
Kuantum bilişim teknolojilerinin güçlü olduğu ülkeler diğer ülkelerin işletim ve güvenlik sistemlerine girebilecektir.
2023 Kuantum bilişim teknolojileri yılı olacaktır.
Tanımladığımız Dijital Çağ 'da Yapay Zeka (Al) yaşamımızı en çok etkileyecek içiçe geçtiğimiz cihazlar, makineler, robotlar, akıllı mobil telefonlar, bilgisayarlar çok önemli olacaktır.
Yapay zeka robotlar 2023 yılında insanların tüm özelliklerine sahip insansı çok daha hızlı sağlık, turizm, üretim, lojistik ve diğer tüm alanlarda gelişerek yaşamımızdaki yerlerini alacaklardır.Dijital veril Yapay Zeka uygulamalarıyla geliştirilebilecektir.
Yapay zeka (Al) insan zekasını taklit eden topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini geliştiren sistemler veya bilişim teknolojileri cihazlarıdır. Yapay zekâ çok boyutlu bilgi işlem gücünün bulut bilişim teknolojileri ile eğitilmesi çok veri hızlı, kaliteli oluşturulması ve kullanılmasıdır
Ayrıca yapay zeka ile önerici sistemler kullanıcı davranışları ile yeni ürünler, tanıtım, pazarlama, yeni haberler önerme, makine çeviriciler Google Translate , Microsoft tercüme çeviri yapmak, ses ve görüntü ile bilgi çıkarmak, yüz ve ses tanıma, oyun ve müzik içeriği geliştirme, geçmiş veriler ile gelecek değerler tahmini ekonomik öngörü üretimi, sosyal medya, e- ödeme, e-devlet, e-ticaret, e-yargı e- iletişim işte tüm bu yapay zeka evrimleri teknolojik gelişmeleri sağlayan planları, web 3.0 ile internetin makine öğrenimi ve yapay zekayı dayandığı bir evrene geçişti.
Web 3.0 ile tüm bulut bilişim ağları ile verilerin merkezileşmesi blockchain ile şifreleme tüm bilgiler daha güvenilir olarak erişime ve arşivlemeye hazır olacaktır.
Dijital yaşam fiziksel yaşam ile içiçe geçecek 3D teknolojileri dijital sanal gerçeklik artırılmış gerçeklik ile aynı platformlarda gelişecektir. Dijitalleşme ile fiziksel özellikleri istediğimiz her ortamda simülasyon oluşturabileceğiz.
Web 3.0 ile 2023 ve sonrasında farklı donanım ve yazılımlar birbirleriyle uyumlu sistemleri ile kullanıcılar kendi özelliklerine uygun işletim üretip özgür olmaları sağlanabilecektir.
Nanoteknolojiler ve Genetik; yakın gelecekte nanoteknolojik gelişmeler ile genetik çalışmaları tarım, hayvancılık, gıdalarda tüm canlılara zararlı olabilecek tüm etkenler önlenebilecektir.
Sağlık sorunlarının çözümlerini araştırma boy, fiziksel özellikler ten ve saç renkleri vücut ölçüleri hatta zeka gibi birçok özelliklerimiz istediğimiz şekilde farklılaştırılabilecektir.
2023 kripto para (dijital Coin) ile günümüzdeki ödeme araçlarının çatışmaları devam edecektir. Nakit ödeme araçları yerini hizla temassız ödeme araçlarına bırakacaktır. Bankalar kredi kartları yerine mobil cihazlar üzerinden ödeme sistemi daha çok gelişecektir.
Yeşil (hidrojen) enerji, yenilenebilir enerjiler güneş, rüzgar, füzyon enerjileri ile daha çok elektrik enerjisi üretimi yapılabilecektir.
Böylece 2023 yılında karbon emisyonu, sera gazlarının azaltılması, iklimlerin tüm canlıların yaşayabilecekleri özelliklerde olmasına dikkat edilecektir.
Sosyal Medya Sosyal Ağlar dünyamızda 8 milyar nüfusun 6,5 milyar kişisi mobil akıllı telefonlar 6,4 milyar insan internet ve sosyal medya platformları kullanabilmektedir.
Sosyal Medya dünyada hızlı iletişim çağı demektir.
Günümüzde her an milyarlarca video, fotoğraf veri paylaşımları sosyal medya kullanıcıları iletişim araçlarını çok başarılı kullanabilmektedir. Web 2.0 ile
Mark Zukerberg ve arkadaşlarının 2004 yılında Facebook 'u 2005 yılında Google kurucusu Lary Page 'in YouTube 'u kullanıma açmasıyla sosyal medya platformları gelişmiş, sosyal medya tek taraflı paylaşım yerine eş zamanlı çift yönlü bilgi veri paylaşımında kişi ve gruplar iletişim kurabilmektedir.
Facebook 2,7 milyar, YouTube 2,3 milyar, Twitter 2,2 milyar, WhatsApp 2,1 milyar, WeChat 1,2 milyar, Tik Tok 700 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.
Bilişim teknolojileri Dijitalleşme Sosyal Medya Ağları ile 2023 ve ilerisinde daha gelişmiş daha uygar bireyler toplumlar olmamız dileğiyle...