Emzirme enerji ve besin ögesi gereksinimini artırmaktadır. Bu açık olarak bilindiği için toplumda bu konuda konuşula gelen birçok bilgi mevcuttur. Elbette bunlardan bir kısmın...
Emzirme enerji ve besin ögesi gereksinimini artırmaktadır. Bu açık olarak bilindiği için toplumda bu konuda konuşula gelen birçok bilgi mevcuttur. Elbette bunlardan bir kısmının tamamen doğru olmadığını söyleyebiliriz.
ANNELER KUSURSUZ BİR BESLENME ÖRÜNTÜSÜNE SAHİP OLMALIDIR?
Bilinenin aksine anne sütü maternal (anneye ait) depoları kullanmaktadır. Bu nedenle kusursuz bir beslenme örüntüsüne sahip olmasınız da süt kalitesini etkileyeceği endişesine kapılmanız yersizdir. Anne sütü, yoksulluk ve kıtlık durumunda dahi mükemmel örüntüsünü korumaktadır ancak durum böyle olsa da emzirme döneminde katı beslenme programları uygulamanızı önermiyoruz.
Çok uzun süreli yaşanmış olan ağır beslenme yetersizliği anne sütünü etkilemektedir. Yetersiz anne beslenmesi anne sütünün miktarını etkileyebilir, ancak kalitesini etkilemez. Yetersiz enerji (%60 ve azı) alımı süt salınımını %20 oranında azaltmaktadır. Ayrıca yetersiz beslenme annenin yorgun, halsiz hissetmesine neden olup bağışıklık sistemini de etkileyecektir.
SIVI TÜKETİMİN ARTMASI İLE BİRLİKTE SÜT MİKTARIDA ARTACAKTIR?
Bu inanç tam olarak doğru değildir, çünkü vücut sıvı-elektrolit dengesini sağlayabilmek için sıvı üretimine gitmektedir. Annenin yeterli sıvı alımının sağlanması ve yeterli süt üretmesine dair endişe ancak, şiddetli kuraklık veya kıtlık gibi koşullar altında geçerlidir.
ANNE SÜTÜ İÇERİĞİ ANENNİN BESLENMEDEN ETKİLENİR Mİ?
Evet. Örneğin anne sütünün yağ asidi örüntüsü annenin diyetini yansıtmaktadır. Ayrıca selenyum, iyot ve bazı B grubu vitaminlerin miktarı da anne beslenmesini yansıtmaktadır.
AYLARA GÖRE SÜT ÜRETİMİ NE KADAR?
Emzirmenin ilk 6 ayında süt üretimi 550 mL ile 1200 mL arasında, ortalama günde 750 mL kadardır. Bebeklerde tamamlayıcı beslenmeye geçilmesiyle birlikte bebeklerde ortalama anne sütü alımı günde 600 mL’ye kadar düşebilmektedir.
EMZİRME DÖNEMİNDE DİYET VE ZAYIFLAMA?
Emzirme sırasında emzirmeden dolayı günlük önerilen ek enerji (DRI), ilk 6 aylık dönemde 330 kkal, ikinci 6 aylık dönemde ise 400 kkal’dir.
Anne gebelik yağ depolarından günlük 100-150 kkal kadar enerji çekebilmektedir.
Sağlıklı bir emzirme sürecine sahip kadınlar hem bebeği büyümesini sağlayacak yeterli süt üretimini sağlayıp hem de haftada 450 g kaybedebilirler.
Diyet ve egzersizin birlikte ya da diyetin tek başına uygulanması bu süreci kolaylaştırmaktadır. Ancak yeterli besin tüketimi sağlanmadığı durumda (<1500-1800 kkal/gün enerji alımı) annelerin süt üretiminin azaldığı görülmektedir.
Anneleri, bebeklerine yeterli miktarda süt sağlayabilmeleri için bilinçli bir şekilde ağırlık kaybetmeden önce (yaklaşık 2 ay) beklemeleri önerilir.