Olumsuz duygulara tepki olarak yemek yemek, birçok diyet yapan kişinin kilo alımının açıklayıcı bir faktörü olabilir. Kalorisi kısıtlı diyetler, kısa vadede aşırı kilolu hastalar için herkesin bildiği gibi etkisizdir. Uzun vadede, kaybedilen vücut ağırlığının çoğu geri kazanılır, hatta bazı hastalar diyetten öncekinden daha fazla kilo alırlar. Olumsuz duygular, bir boşluk hissine veya duygusal bir boşluğa yol açabilir.
Yiyeceklerin, bu boşluğu doldurmanın ve sahte bir “ dolgunluk ” veya geçici bütünlük hissi yaratmanın bir yolu olduğuna inanılıyor .
Yetersiz yemek yerken, vücut kendi kendine empoze edilen gıda kısıtlamasını gerçek gıda sıkıntısından ayırt edemez ve açlık modundaymış gibi davranır: metabolizma hızı yavaşlar (anabolizma) ve açlık ve iştah artar . Sonuç, diyet yapanların yoğun yoksunluk duyguları geliştirmesidir, bu da onları diyetlerini bırakmaya karşı çok savunmasız hale getirir . Bu özellikle stresli zamanlar için geçerli olabilir. Gerçekten de, stres altına girdiklerinde veya olumsuz duyguların indüklenmesinden sonra, diyet yapanlar çeşitli deneylerde diyet yapmayanlara kıyasla daha yüksek gıda alımı gösterdiler.
Diyet yapanların açlık hislerine karşı sürekli mücadelelerinin bir başka sonucu da, duygusal yemenin gelişimi için ek bir risk faktörü olan açlık ve tokluk duygularıyla teması tamamen kaybetmeleri olabilir. Negatif duygulara veya strese tepki olarak yemek yeme eğilimi tipik olmayan bir stres tepkisidir, tipik stres tepkisi yemek yememektir çünkü fizyolojik stres tepkileri beslenmenin neden olduğu tokluk ile ilişkili içsel hisleri taklit eder.Duygusal yeme, 'disinhibitor' olarak tanım gereği önceden engellemeyi (yani kısıtlamayı) gerektirir.
Ancak, kısıtlı yemenin duygusal yemenin bir sonucu olup olmadığı henüz çözülmemiştir.
Sıkıntıya bağlı duygusal yemenin olası mekanizmaları, zayıf içgörüsel farkındalık, yüksek aleksitimi(duygu körlüğü) ve körelmiş bir HPA ekseni stres tepkisidir (. Yetersiz ebeveynlik ve yüksek derecede depresif duygular, genetik , ergenlik döneminde duygusal yemedeki artışlarla ilişkilendirilebilir.
Duygusal yeme ayrıca depresyon ve vücut kitle indeksi veya kilo alımı arasında bir aracı görevi görebilir.
Duygusal açlık yemek yiyerek kolayca bastırılmaz. Yemek o anda işe yarayabilirken, olumsuz duygular nedeniyle yemek yemek genellikle insanları eskisinden daha fazla üzgün hissettirir. Bu döngü, tipik olarak, bir kişi duygusal ihtiyaçlara doğrudan hitap edene kadar sona ermez .
Stresle başa çıkmanın başka yollarını bulun
Olumsuz duygularla başa çıkmanın başka bir yolunu keşfetmek , genellikle duygusal yemenin üstesinden gelmenin ilk adımıdır. Bu, bir günlüğe yazmak, kitap okumak ya da günün yorgunluğunu atmak ve rahatlamak için birkaç dakika bulmak anlamına gelebilir.
Vücudunu hareket ettir
Bazı insanlar düzenli egzersiz yaparak rahatlama bulur. Tıkınırcasına yeme bozukluğu ve duygusal yeme için bir tedavi olarak farkındalık meditasyonunu destekleyen çeşitli çalışmalar vardır.
Basit derin nefes alma, neredeyse her yerde yapabileceğiniz meditasyondur. Sessiz bir yerde oturun ve nefesinize odaklanın - yavaşça burun deliklerinizden içeri ve dışarı akar.
Bir beslenme günlüğü tutun
Ne yediğinizin ve ne zaman yediğinizin kaydını tutmak, duygusal yemeye yol açan tetikleyicileri belirlemenize yardımcı olabilir. Zorlayıcı olsa da, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun yediğiniz her şeyi dahil etmeye çalışın ve o anda hissettiğiniz duyguları kaydedin.
Sağlıklı beslen
Vücudunuzu beslemek için yeterli besin aldığınızdan emin olmak da önemlidir. Gerçek ve duygusal açlığı ayırt etmek zor olabilir. Gün boyunca iyi yerseniz, can sıkıntısından, üzüntüden veya stresten yemek yediğinizi fark etmek daha kolay olabilir.
Ortak suçluları kilerinizden çıkarın.
Dolaplarınızda, çekişme anlarında sıklıkla ulaştığınız yiyecekleri çöpe atmayı veya vermeyi düşünün. Cips, çikolata ve dondurma gibi yüksek yağlı, tatlı veya kalorili şeyleri kilerinizden çıkarın. Ayrıca kendinizi üzgün hissettiğinizde markete yapacağınız gezileri erteleyin.
Kendinizi duygusal hissettiğinizde canınızın çektiği yiyecekleri erişemeyeceğiniz bir yerde tutmak, yemek yemeden önce düşünmeniz için size zaman vererek bu döngüyü kırmanıza yardımcı olabilir. Bir arkadaşınıza veya aile üyesine yapılan hızlı bir telefon görüşmesi bile ruh halinizde harikalar yaratabilir.
Yemeğinize , aldığınız ısırıklara ve açlık seviyenize odaklanarak, duygusal olarak yemek yediğinizi keşfedebilirsiniz. Hatta bazıları, bir lokmayı yutmadan önce 10 ila 30 kez çiğnemeye odaklanmayı yararlı buluyor. Bunları yapmak, zihninize midenize yetişmesi için zaman verir.