Evlilikte Eşlerinden Genel Anlamda Yükümlülükleri
Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Evlilik birliğinin tüzel kişiliği yoktur. Eşler, evlilik birliğini birlikte yönetmelidir.
1.Çaba, Özen ve Yardım Yükümlülüğü
Eşler, evlilik birliğinin mutluluğunu el birliğiyle sağlamak, çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.
Eşler, birlikte yaşamak, birbirlerine yardımcı olmak zorundadırlar.
Eşlerden her biri, meslek veya iş seçiminde diğerinin iznini almak zorunda değildir. Ancak meslek ve iş seçiminde ve bunların yürütülmesinde evlilik birliğinin huzur ve yararı göz önünde tutulur.
2.Sadakat Yükümlülüğü
Eşler, birbirlerine sadık kalmak zorundadırlar. Eşler arasındaki sadakat yükümlülüğü, evlilik birliğinin kurulmasıyla başlar, evlilik birliğinin sona ermesine kadar devam eder.
Bu süre boyunca verilen ayrılık kararı, eşlerin fiilen ayrı yaşaması veyahut eşler arasında boşanma davası bulunması sadakat yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Aslında sadakat yükümlülüğü denilince akla sadece eşler gelmemelidir. Nişanlılar arasında da sadakat yükümlülüğü bulunmaktadır.
Sadakat yükümlülüğü denilince akla sadece cinsel sadakat gelmemelidir.
Eşlerin sır saklama ve doğruyu söyleme yükümlülükleri de bu kapsamdadır.
Gebe olan kadının eşinden habersiz hamileliğini sonlandırması dahi sadakat yükümlülüğü kapsamındadır.
3.Evlilik Birliğinin Giderlerine Katılma Yükümlülüğü
Eşler birliğin giderlerine güçleri oranında emek ve mal varlıkları ile katılırlar.
Eşin ev işlerini görmesi, çocuklara bakması ve diğer eşin karşılıksız çalışması, katkı miktarlarının belirlenmesinde gözetilir.
Katkı, geçmiş bir yıl ve gelecek yıllar için istenebilir.
Eşlerin yapacakları katkı konusunda anlaşamamaları durumunda, eşlerden birinin istemi üzerine yargıç, ailenin geçimi için her birinin yapacağı parasal katkıyı belirler.
Eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse yargıç onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir.
Yargıcın bu kararı verebilmesi için birlik görevlerini ihmal eden kusurlu eşin, üçüncü bir kişiden özel hukuk ilişkisinden doğan bir alacağının bulunması ve birlik giderlerinin yargıcın emrinin uygulanacağı anda muaccel olması gerekir. Yargıcın ödemeye ilişkin kararı, üçüncü kişi borçlu açısından ancak borç muaccel olduktan sonra sonuç doğurur.