Siyaset, değişken ve dinamik bir yapıya sahiptir. Türkiye’de milletvekillerinin seçildikleri partiden istifa ederek başka bir partiye katılması, özellikle çok partili hayata geçişten sonra sıkça rastlanan bir olgu olmuştur. Bu durum, kimi zaman ideolojik farklılıklar, kimi zaman siyasi hesaplar, kimi zaman da kişisel çıkarlar nedeniyle gerçekleşmiştir. Ancak, milletvekillerinin seçmen iradesi ile geldikleri partiden ayrılarak başka bir partiye geçmeleri etik açıdan sürekli tartışma konusu olmuştur.

Cumhuriyet Tarihinde İlk Parti Değiştiren Milletvekilleri

Cumhuriyet tarihinin, seçildiği partiden istifa ederek başka bir partiye geçen ilk milletvekili CHP İstanbul Milletvekili iken, Terakkiperver Fırka’sına geçen Rauf Orbay’dır. 

1950 ‘de CHP Kars milletvekili seçilen üç isim, partide şeflik döneminin halen devam ettiği ve yurttaşın fişlendiği iddiasıyla istifa ederek Demokrat Parti’ye geçen Abbas Çetin, Veyis Koçulu, Latif Aküzüm’dür.

1965 seçimlerinde Samsun’dan CHP milletvekili seçilen Mehmet Selahattin Kılıç daha sonra Adalet Partisine geçecek, uzun yıllar milletvekilliği ve bakanlık yapmıştır.

1977’de CHP Gaziantep Milletvekili seçilen Ahmet Karahan , daha sonra Adalet Partisi’ne geçerek , Devlet Bakanlığı yapmıştır.

Bülent Ecevit AP'den istifa eden 12 vekille, CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonuyla belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteli'nde görüştü ve CHP'ye geçişleri karşılığında bakanlık ve Ecevit'in idaresine destek pazarlığı yaptı.

CHP lideri Ecevit bu görüşmelerde Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Hasan Korkut, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Mehmet Oğuz Atalay, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt ile görüştü. 9 AP'li vekil istifa ederek hükûmetten desteklerini çekti.

Onları Elazığ Bağımsız Milletvekili Ali Rıza Septioğlu ve AP'li Enver Akova ve Ahmet Karaaslan takip etmiştir. 1995 ‘de Afyon Milletvekili seçilen Kubilay Uygun, tabiri caizse seksen kapıya doksan değnek vurarak ,  “Fırıldak Kubi “ lakabını kazanmayı başarmıştır.

Bu isimlere hatırlatamadığımız, unuttuğumuz isimler ile Mehmet Ali Çelebi, bugün yapılan AKP kurultayında bu partiye katılan çeşitli milletvekillerini de ekleyebiliriz.

Cumhurbaşkanlığı sistemi, otoriter yolsuzluk düzenini kurmak için icat edildi. diyen Serap Yazıcı Özbudun ‘u, bu isimlerin TBMM‘ye gelmesinde katkısı olan Kemal Kılıçdaroğlu‘nu unutmamak gerekir.

Yurttaştan vekâleti alan vekillerin, ideolojik, parti programı ya da parti yönetiminden kaynaklanan bir sorun yaşamaksızın parti değiştirmelerinde ahlaken yozlaşma, tavır, duruş sergileyememe ya da duygusal nedenler ağır basmaktadır.