PARTİYE KAYITLI ÜYELER NEREDE KONUŞACAKTIR?
“Katılımcılığı arttırmak, parti içi demokrasiyi işletmek genel merkezin ve örgütlerimizin görevleri arasındadır.”
“Sahada olan, sandık bekleyen, oy veren, partisinin yerel ve genel iktidarı için mücadele eden, kahvede, yemekte partiyi eleştirmeyin denilen partiye kayıtlı üyeler nerede konuşacaktır? Nerede görüş ve önerilerini paylaşacaktır?”
Ülke ve dünya gündeminin çok yoğun olduğu günleri yaşıyoruz. Ülkemizde ,,siyasi iktidarın ömrünü uzatabilmesi, Erdoğan‘ın anayasaya aykırı şekilde yeniden cumhurbaşkanı seçilebilmesi için Kürt Sorununun çözümü adı altında yürüttüğü çalışmalar, işsizlik, yoksulluk, geçim sıkıntısı içerisindeki yurttaşlarımızın insan onuruna yakışan bir yaşam isteği için yapılan mitingler, adalete güvenin yüzde birin altında olduğu, bağımlı ve taraflı yargının vicdanları kanatmaya devam eden kararları ile mağduriyet yaşayan insanlar, eğitimden, sağlığa her konuda insanlarımızın sorunlarına çözüm üretemeyen, ülkeyi yönetemeyen bir siyasi iktidar, siyasi iktidar karşısında dağınık, hedefini net ortaya koyamayan, mücadele çerçevesini somutlaştıramayan bir muhalefet ile karşı karşıyayız. İşte böylesi bir süreçte Cumhuriyet Halk Partisinde parti programının yenilemesine yönelik çalışmalar devam ederken, il danışma kurulları da yapılıyor. 20.Olağanüstü Kurultayda değiştirilen tüzüğün 30. maddesi danışma kurulları ve örgüt temsilcileri meclisi, yurtdışı temsilciler kuruluna ilişkin bir düzenlemedir. Partinin genel politikasının belirlenmesine katkı sağlamak, karar organlarının politika oluşturmasını kolaylaştırmak ve parti çalışmalarını geliştirmek üzere ilçe ve il danışma kurullarının toplanacağı, danışma kurullarının yılda iki kez ve yerel ve genel seçimlerden sonra en geç üç ay içinde il ve ilçe başkanlarının başkanlığında, Merkez Yönetim Kurulunca belirlenen gündemle toplanacağı, il danışma kurullarının merkez karar yönetim kurulunun, ilçe danışma kurullarının il yönetim kurullarının bilgisi dahilinde toplanacağı tüzükte açıklanmıştır.
CHP Parti Meclisinin 14.11.2018 günlü toplantısında kabul edilen Danışma Kurulları Yönetmeliğinde bu kurulların toplanma amaçları, alınacak kararların nitelikleri, bu toplantıya kimlerin katılacakları, kararların raporlaması gibi hususlar düzenlenmiştir. İl Danışma Kurulu toplantısına katılacak olanlarla ilgili düzenlemeye bakıldığında eski, yeni milletvekilleri, eski- yeni il başkanları, eski -yeni Büyükşehir ve il belediye başkanları, il yönetimi, il kurultay delegeleri, il disiplin kurulu, il gençlik ve kadın kolları başkanları vs. kişilerin katılacağı düzenlemiştir. Dün yapılan Adana İl Danışma Kurulu, anladığımız kadarıyla gündemi MYK tarafından belirlenen bir toplantıdır. Tüzük değişikliğinden sonra parti programının yenilenmesine yönelik çalışmaları da başlatan CHP genel merkezi, örgütüne yeni programa ilişkin görüşlerini sormaktadır. Tüzükte yer alan bu düzenlemeye göre, örgütün görüşünün alınması, toplantıdan çıkan sonuçların raporlanması normaldir, olması gerekendir.
Bir de sahada olan, sandık bekleyen, oy veren, partisinin yerel ve genel iktidarı için mücadele eden, kahvede, yemekte partiyi eleştirmeyin denilen partiye kayıtlı üyeler nerede konuşacaktır? Nerede görüş ve önerilerini paylaşacaktır? Yeni bir tüzük yapılmış ancak partiye kayıtlı üyeler yönünden danışma kurulları, katılacak ve konuşma yapacak kişilerin tüketici olarak belirlendiği bir düzenlemede, daraltılmıştır. Partiye kayıtlı üyelerin program değişikliğiyle ilgili önerilerini dile getirmesinden daha doğal ne olabilir ki? Elbette teknoloji ilerlemiş, oluşturulan web sayfalarıyla ya da elektronik posta yoluyla partililer düşüncelerini oluşturulan düzeneklerde paylaşabileceklerdir. Cumhuriyetimiz ile yaşıt olan Cumhuriyet Halk Partisinde danışma kurulları, kongreler ve kurultaylar çok önem taşımaktadır. Partilinin aidiyetini hissettiği, heyecanlandığı, partisini ve ilkelerini daha da sahiplendiği yerlerdir bu tür toplantılar. Tüzük değişikliği ile partililer, il danışma kuruluna katılabilecek kişiler arasında değilse devre dışı bırakılmakta, partiye kayıtlı üye yok sayılmaktadır. Küçük balığın, büyük balığı yuttuğu 1995 birleşme kurultayından önce içinde yer alıp, mücadele ettiğimiz SHP’de, tüzük ve program değişikliklerine yönelik taslak önce genel merkez tarafından hazırlanır, önce ilçelere gönderilir, ilçeden il toplantılarına, oradan bölge toplantılarında da tartışıldıktan sonra ortaya çıkan hususlar genel merkeze aktarılırdı. Sonuç olarak iktidar olmak isteyen, bunun için çalışma yürüten genel merkezimizin ve örgütlerimizin partililerimizi daha çok dinlemesi, görüş ve önerilerini önemsemesi gerekmektedir. Bunun da yolu meşru zeminlerde partilinin kendisini ifade edebilmesidir. Katılımcılığı arttırmak, parti içi demokrasiyi işletmek genel merkezin ve örgütlerimizin görevleri arasındadır. Değerli okurlarımıza sağlık diliyor, selam ve saygı sunuyorum.
Av. Mengücek Gazi Çıtırık