BOŞANMA AVUKATI

Merhaba sevgili okuyucular, Ben Avukat Gizem Gül Uzun.

Bu yazımda sizlere boşanma davalarından bahsetmek istiyorum.

Boşanmak Nedir?

Boşanmak, evli çiftlerin evlilik birliğini sonlandırmasıdır. Boşanmak denilince akla sadece ve sadece resmi nikah gelmelidir. Türk Yargı Sisteminde imam nikahının sadece dinen geçerliliği bulunmaktadır. Dolayısıyla boşanmak resmi nikah akdini gerçekleştirmiş olan çiftlerin evlilik birliğini sonlandırmaya karar vermesidir.

Yani boşanmak, evli bir çiftin yasal olarak ayrılma sürecidir. Boşanma, evlilik birliğini resmi olarak sona erdirir ve tarafların evli olma statüsünü sona erdirir. Boşanma süreci, genellikle hukuki belgelerle ve mahkeme kararıyla gerçekleşir. Boşanma süreci, çiftin ilişkisinin sona ermesi, mal varlığının bölüşülmesi, çocukların velayeti ve nafaka gibi konuları içerebilir.

Boşanma Süreci Kolay Bir Süreç Midir?

Hiç kimse ama hiç kimse boşanmak için evlenmemektedir. Ancak ne yazık ki bazı evlilikler hüsranla sonuçlanmaktadır. Hayatın olağan akışında boşanmak da evlenmek kadar normaldir. Evlenmek neyse boşanmak da odur ve evlenmek ne kadar doğalsa boşanmak da bir o kadar doğaldır.

Ancak evlenmek kolaydır, boşanmak zordur. Çünkü boşanma sürecinde tarafların anlaşabilmeleri bazen zordur. Anlaşmalı olarak boşanabilmek için tarafların en temel hususlarda yani tazminat, velayet, nafaka ve çocukla kişisel ilişki hususlarında anlaşmaya varmış olması gerekir.

Eşlerin boşanma aşamasına gelene kadar yaşadığı evlilik birliğini sarsan durumlar çekişmeli boşanma davasında gün yüzüne çıkmaktadır. Taraflar bu tür davalarda evliliğin bitimindeki kusursuz veya diğerine göre daha az kusurlu olduklarını kanıtlama gayreti içerisindedir. Bu kanıtlama  talebi ancak hukuki deliller içerisinde mümkün olacaktır. Çekişmeli boşanma davasında haklılığını ispat edemeyen taraf tazminat ve nafaka ödemeye mahkum edilebilecektir.

Neden Boşanmalıyım?

Türk toplumunda bazı kesimlerce boşanmak ayıp ya da utanç verici karşılanabilmektedir. Toplumun bu algısı artık kırması ve aşması gerekmektedir.

Dolandırıcılık yapanın namussuzluk yapanın utanmadığı bir yerde boşanan insanın öncelikle bundan hiçbir şekilde çekinmemesi gerekmektedir. Boşanmak ayıp değildir, günah değildir. Boşanmak, medeni iki insanın evliliğini sonlandırmaya karar vermesidir.

Boşanmak, mutsuz evliliğin bitmesidir.

Hiçbir çocuk, her gün ama her gün anne ve babasının çatışmasının ortasında kalmak zorunda değildir.

Ayrıca çiftler arasında iletişim problemleri bulunabilir, çiftler arasında sadakat sorunları olabilir, çiftlerin farklı yaşam hedefleri olabilir, çiftlerin duygusal uyum sorunları olabilir. Bunların dışında çiftlerden biri diğerine kötü muamelede bulunmuş olabilir.

Kısaca her gün her gün mutsuz ve huzursuz bir ortamda bulunmak ve çocuğu çatışma ortamında yetiştirmektense de boşanmak daha iyi bir alternatiftir. Mutlu evlilikler devam etmelidir ancak mutsuz evlilikler sonlanmalıdır. İnsanoğlu hayata bir kez gelmektedir, bu hayatı da mutsuz şekilde sırf evliliği zoraki devam ederek geçirmemelidir.

Çocuğun evli anne babadan ziyade mutlu anne babaya ihtiyacı vardır.

Türk Toplumunda En Çok Karşılaşılan Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Eşlerden birinin ailesinin çocuğunun evlendiğini kabul etmemesi, her şeye müdahale etmesi

Eşini ölümle tehdit etmek

Eşe karşı küfür, hakaret vb. davranışlarda bulunmak

Eşin aldatması

Eşle cinsel hayatın çeşitli sebeplerle bitmesi (soğumak, hastalık vs.)

Eşi, kayınvalide ile yaşamaya zorlamak,

Eşin onurunu incitecek haksız suçlamalarda bulunmak (aldatma, para çalma, iktidarsızlık vb ithamlarda bulunmak)

Alkol veya uyuşturucu, uyarıcı madde alışkanlığı

Eşin işsiz olması ve iş bulma gayretinde olmaması bu sebeple evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesi

Evli Kişinin En Çok Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Sen artık evlisin! Senin artık ayrı bir ailen var! Ev-li-lik! Hecelediğimiz zaman da görüyoruz. Ayrı bir evden bahsediyoruz. Birey olduğunuzun farkına varın ve kök aileniz de olsa evinize müdahale ettirmeyin.

Evlendikten sonra birinci aileniz kurduğunuz ailedir. Yani eşiniz ve çocuklarınızdır.

Kaynanaerkil düzene karşı çıkın! Evlendiğiniz kişi aileniz ile değil sizinle evleniyor. Evlendiğiniz kişi aileniz ile evleniyor ve onların kurallarına uymak zorunda gibi davranmayın.

Çok eş bulurum da bir tane anne bulamam mantığını silin! Eşin yeri ayrı annenin yeri ayrıdır.

Şartsız şekilde annenizi savunmayın. Anneniz size anne ama evlendiğiniz kişiye kayınvalide bunu unutmayın.

Yani anneye bağlılık ayrı bağımlılık ayrı bir boyut..

Boşanma davasında bir müvekkilimin başına gelen hadiseden bahsetmek istiyorum.

Duruşmasın ortasında davalı kocasının annesi, klima çarpar diye oğlunun üzerine ceket giydirmek istedi. Davacı kadın da görüyorsunuz hakim bey her şey ortada dedi....

Doğurduğunuz çocuk büyüdü ve o artık bir birey!